Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.12.2007
Premier Janez Janša: To ni več meja, ampak pot v prihodnost z odprtimi srci in svobodno mislijo

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes na Škofijah udeležil osrednje slovesnosti ob vstopu Slovenije v schengensko območje, ki je potekala pod pokroviteljstvom Vlade Republike Slovenije, Vlade Italijanske republike ter portugalskega predsedstva Evropski uniji.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Premier Janez Janša je v svojem slavnostnem nagovoru poudaril, da je današnji padec vidnih in fizičnih meja nekaj, o čemer pred petnajstimi leti nismo upali niti sanjati. »Skoraj smo pozabili, ampak še dvajset let nazaj se je na naših mejah, ki so bile takrat meje med Jugoslavijo, Italijo, Madžarsko in Avstrijo, na tiste, ki so ilegalno prestopali t.i. zeleno mejo, ki so želeli v prostor večje svobode in napredka, streljalo,« je poudaril predsednik slovenske vlade. Spomnil je tudi, da je bil še pred dvajsetimi leti sumljiv tisti, ki je čez to mejo v takratno Jugoslavijo prinesel knjigo, ki je govorila o demokraciji, večstrankarskem sistemu ali je kritizirala takratni jugoslovanski režim. »Dogajalo se je nekaj, česar si današnje generacije niti ne predstavljajo,« je menil premier.

 

V nadaljevanju se je premier spomnil dogodkov, katerim so bili priče državljanke in državljani Slovenije v zadnjih dveh desetletjih. Le ti so se začeli s slovensko pomladjo, razpadanjem Jugoslavije in slovensko osamosvojitvijo. »Nato je sledila vojna za Slovenijo. Odločilni del te uspešne obrambe države, ki je bila komaj razglašena in takoj napadena, je bil boj za naše severne in zahodne meje,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša. Po uspešno obranjeni suverenosti je sledilo mednarodno priznanje, vstop Slovenije v Evropsko unijo in zvezo NATO ter 1. januarja letos tudi v evro-območje. »Zdaj vstopamo v schengenski prostor, v prostor večje svobode in varnosti. Danes so sanje o združeni Evropi, ob 50. obletnici njenega nastanka, resničnost bolj kot kadarkoli doslej,« je dejal predsednik slovenske vlade.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Ob tem je spomnil tudi, da padec meje in vstop v schengensko območje prinaša nov čas tudi za obe manjšini, saj med njimi in matičnima narodoma ni več meja. »Prihajajo priložnosti, ki jih lahko izkoristimo v skupno dobro,« je dejal.

 

Premier Janez Janša je še poudaril, da združevanje Evrope s tokratno širitvijo prostora svobode in varnosti še ni končano, saj se bosta tako Evropska unija kot tudi schengenski prostor širila naprej. »Za širitve v našo neposredno soseščino je prej potrebna stabilizacija regije Zahodnega Balkana. Ravno tu leži eden od največjih izzivov hitro prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije,« je menil predsednik vlade Janez Janša.

 

Premier Janez Janša se je v svojem govoru še posebej zahvalil slovenskim policistom, ki so leta 1991 skupaj s pripadniki Teritorialne obrambe najprej ubranili suverenost naših severnih in zahodnih meja, nato pa v sedemnajstih letih - skupaj s kolegi na drugi strani – te meje spremenili v varne meje. »Na ta način ste omogočili, da smo postali verodostojen prostor, da smo izpolnili pogoj za to, da se je schengenski prostor lahko razširil tudi na našo državo,« je dejal premier Janez Janša, ki se je ob tem zahvalil tudi vsem tistim v Ministrstvu za javno upravo in Ministrstvu za finance, ki so v zadnjih letih sodelovali pri tem projektu, kakor tudi policistom in karabinjerjem italijanske države za korektno sodelovanje v vsem tem času. »S skupnimi napori je bila to varna in v veliki meri prijazna meja. Skupaj ste dosegli pogoje, da lahko danes slavimo ta dan in da se ta meja lahko v fizičnem smislu danes tudi umakne,« je svoj nagovor zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je ob tej priložnosti iz rok predsednika Vlade Portugalske republike in predsedujočega Evropskemu svetu Joseja Socratesa simbolično prevzel predsedovanje Evropski uniji. Ob tem se je slovenski premier svojemu portugalskemu kolegu zahvalil za sodelovanje v Triu Nemčija-Portugalska-Slovenija, ki je oralo ledino v novem pristopu predsedovanja Evropski uniji. »Slovenija je še posebej hvaležna, da je lahko sodelovala v takšnem Triu z dvema izkušenima članicama Evropske unije, saj sta obe v letošnjem letu dokazali, da znata dosegati strateške premike,« je dejal.

 

»Slovenija bo nadaljevala po tej poti. Izkoristila bo ta optimizem, ki se je okrepil po podpisu Lizbonske pogodbe tudi z razširitvijo schengenskega prostora,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. Zagotovil je, da bo Slovenija naredila vse, kar je v njeni moči, da bo v prvi polovici leta 2008 prišlo do hitre ratifikacije Lizbonske pogodbe povsod tam, kjer bo to možno, hkrati pa, da bo omenjeni optimizem izkoriščen tudi za konkretne korake naprej na področjih, ki izboljšujejo vsakdanje življenje Evropejk in Evropejcev.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Slovenski premier se je portugalskemu predsedstvu zahvalil za odločilno pomoč in vztrajanje na poti k širitvi schengna. »Portugalska je tukaj ponudila ne samo politično podporo in voljo, ampak tudi konkretne rešitve. To je, po našem mnenju, eden od zelo velikih korakov, ki jih je Portugalska prispevala v času njenega predsedovanja, za to, da lahko danes dejansko slavimo širitev prostora varnosti in svobode tudi na Slovenijo in ostale nove države članice,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

     Govor predsednika Vlade RS ob vstopu v schengensko območje

     Govor predsednika Vlade RS ob prevzemu predsedovanja EU

Nazaj na seznam
|
Na vrh