Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
25.12.2007
Slovenija je zrasla iz poguma in pravilnih odločitev

Spoštovani,

 

Slovenci, Slovenke in drugi državljani in državljanke Republike Slovenije smo si enotni, da je samostojna slovenska država naš največji zgodovinski dosežek. Ni nam bila podarjena, ampak je zrasla iz poguma, pravilnih in pravočasnih odločitev, pa tudi iz krvi, žuljev in trpljenja ter velikega samoodrekanja. Kot pa nam pokaže primerjava z našimi nekdanjimi sodržavljani, bi bilo še veliko huje, če ne bi uresničili ciljev, ki smo jih tako veličastno in enotno potrdili na referendumu leta 1990.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Slovenija je v letih svoje samostojnosti uresničila vse zunanjepolitične cilje. Naš jezik, ki je osnova slovenske kulture, je mednarodno priznan in enakopraven znotraj Evropske unije. Naše predsedovanje Svetu Evropske unije v naslednjem polletju je mednarodna potrditev naše uspešnosti.

 

Zunanjepolitični uspehi in doslej najučinkovitejši gospodarski razvoj v zadnjih 17. letih nas obvezujejo, da imajo kar največ od tega tudi vsi slovenski državljani. Človeško življenje je prekratko in predragoceno, da bi lahko, tako kot nekoč, zahtevali stalno odpovedovanje v imenu svetle prihodnosti, ko bo vsak prejemal po svojih potrebah. Samostojna Slovenija je bila že na svojem začetku opredeljena kot socialna država in ne kot okolje nebrzdanega bogatenja ozke skupine posameznikov. Tržno gospodarstvo in učinkovita ekonomija ne zahtevata revnih državljanov in velikih socialnih razlik. Njuna uspešnost se meri po splošnem blagostanju.

 

Za samostojno Slovenijo smo glasovali zato, da bi po stoletjih končno dobili povsem svojo domovino, v kateri lahko živimo svobodno in človeka dostojno življenje.

 

Čestitam vam ob našem skupnem prazniku, dnevu, ko smo se enotno odločili za samostojno državo. Še posebej voščim praznik vsem veteranom vojne za Slovenijo in pripadnikom policijskega veteranskega združenja Sever ter slovenskim vojakom in policistom, ki pomagajo ohranjati mir in varnost v mednarodnih misijah na tujem.

 

 

Janez Janša

predsednik Vlade Republike Slovenije


 

Nazaj na seznam
|
Na vrh