Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.12.2007
Premier Janez Janša: Slovenija bo leto 2007 zaključila s proračunskim presežkom

»Slovenija bo leto 2007 prvič v svoji zgodovini zaključila s proračunskim presežkom,« je dejal predsednik vlade na današnji novinarski konferenci. Premier je še poudaril, da je bila na zadnji redni seji vlade v letu 2007 posebna pozornost namenjena tudi ukrepom, ki jih bo vlada predlagala v naslednjem letu in s katerimi želi pomagati tistim državljankam in državljanom, ki so bili najbolj prizadeti ob zadnjih podražitvah prehrambenih artiklov.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Po besedah premierja Janeza Janše je proračunski presežek v višini blizu 30 milijonov evrov posledica varčevalnih ukrepov, manjše porabe v nekaterih ministrstvih in večje gospodarske rasti. Slovenija tako, kljub sanaciji posledic septembrske vodne ujme ter stroškom, vezanih na priprave na predsedovanje Svetu Evropske unije, prvič v svoji zgodovini zaključuje leto s pozitivno fiskalno politiko. Brez izgub bo leto 2007 zaključila tudi pokojninska blagajna, zdravstvena bo imela presežek v višini več deset milijonov evrov, določen presežek pa bodo beležile tudi občinske blagajne. Predsednik vlade je s tem zavrnil očitke, da je za dvig cen v Sloveniji kriva pretirana državna poraba.

 

Premier je na novinarski konferenci predstavil tudi vladna ukrepa, s katerima želi vlada ob zadnjih podražitvah prehrambenih izdelkov zaščititi najbolj prizadete – upokojence in tiste zaposlene, ki prejemajo minimalno plačo. Kot je dejal, je Vlada RS danes sprejela predlog zakona o varstvenem dodatku, s katerim bo pomagala okoli 50.000 upokojencem, in predlog sprememb zakona o dohodnini, s katerim se bo uvedla posebna davčna olajšava za tiste zavezance, ki se uvrščajo v najnižji del dohodninske lestvice. Ob tem je predsednik vlade zagotovil, da ima vlada pripravljene še nekatere ukrepe, ki jih bo, v primeru neugodnega inflacijskega gibanja, sprejela v začetku prihodnjega leta.

 

 

 Magnetogram novinarske konference

Nazaj na seznam
|
Na vrh