Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
01.01.2008
Ob začetku slovenskega predsedovanja Evropski uniji

Spoštovani Slovenci in Slovenke,

sodržavljanke in sodržavljani

 

Slovenija je danes začela z vodenjem Sveta Evropske unije. Za nas in našo državo je to velika priložnost in velika odgovornost. Slovenija je prva nova država članica, ki bo vodila Evropsko unijo, in zelo verjetno tudi edina, saj bo 1. januarja 2009 začela veljati nova evropska pogodba. Ta predvideva posebej imenovano funkcijo predsednika Sveta EU, ki bo imel mandat dve leti in pol. Prav tako nova pogodba predvideva zunanjega ministra Evropske unije. Po novi pogodbi bo vloga predsedujoče države manj zahtevna.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

V Evropi zaključujemo dobro leto. Evropsko gospodarstvo je zabeležilo solidno rast, ustvarjenih je bilo preko tri milijone in pol novih delovnih mest. Sprejeli smo ustrezne zaveze za boj proti podnebnim spremembam. Po letih iskanja smo dosegli dogovor in podpisali novo evropsko pogodbo. V novo leto stopamo z optimizmom, pripravljeni na nove izzive.

 

Že v prvi polovici leta bo izzivov veliko. Potrebujemo potrditev nove pogodbe v parlamentih vseh držav članic, ponekod celo z referendumom. Čaka nas dogovor o okoljsko-energetskem paketu, o novem ciklu lizbonske strategije, ki bo poudaril pomen znanja in Evropo še bolj postavil v vlogo dejavnika, ki sousmerja globalizacijo. Sooblikovali bomo trajno rešitev za Kosovo in naredili nove korake pri postopni širitvi Evropske unije na države Zahodnega Balkana. Leto 2008 bo tudi leto medkulturnega dialoga v Evropi. Potrebujemo ga, da bi bolje razumeli različnost in dileme globalnega sveta.

 

Takoj po koncu vodenja Evropske unije in parlamentarnih počitnicah bodo v Sloveniji državnozborske volitve. Nekatere stranke so se odločile za zgodnjo volilno kampanjo že ob začetku predsedovanja. To odločitev obžalujem. Vendar vlada in največja vladna stranka naslednjih šest mesecev ne bosta izvajali predvolilne kampanje, saj bi bilo to neodgovorno. Vlada bo namreč vse moči namenila prizadevanjem za večjo blaginjo državljank in državljanov Slovenije ter za odgovorno vodenje Evropske unije.

 

Naslednjega pol leta bo Slovenija vodila pogovore Evropske unije z Latinsko Ameriko, Rusko federacijo, Japonsko in ZDA. Številna srečanja in dogodki bodo organizirani tudi v Sloveniji. Potrudili se bomo, da ne bodo ovirali normalnega življenja. Žal pa se gnečam in krajšim zastojem na cestah ne bo mogoče vedno izogniti. Zanje se vnaprej opravičujem in prosim za razumevanje. Prijatelje iz Evrope in goste iz sveta bomo tudi v naslednjega pol leta sprejemali gostoljubno. Že prihodnji teden pričakujemo v Sloveniji celotno Evropsko komisijo, nato pa do konca junija številne ugledne goste. Želimo jim, da bi se v našem raju pod Triglavom prijetno počutili.

 

Za Slovenijo bo letošnje leto brez dvoma Evropsko leto. Naj si ga Evropa zapomni kot leto Slovenije.

 

Janez Janša
predsednik Vlade Republike Slovenije
 

  Poslanica predsednika Vlade RS (TV Slovenija)

  Poslanica predsednika Vlade RS (samo audio)

Nazaj na seznam
|
Na vrh