Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
08.01.2008
Premier Janez Janša: Evropska unija je bogastvo dobrih praks, ki ga v prihodnje lahko še obogatimo

Vlada Republike Slovenije in Evropska komisija sta se danes na Brdu pri Kranju sešli na celodnevnem posvetu, ki predstavlja tradicionalni uvod v vsakokratno predsedovanje Svetu EU. Srečanje je bilo namenjeno predvsem seznanitvi s prednostnimi nalogami Slovenije med predsedovanjem Svetu EU, ključnimi izzivi, ki v prvi polovici letošnjega leta čakajo Evropsko unijo ter izmenjavi stališč o drugem aktualnem dogajanju v Uniji in širše.

 

Premier Janez Janša in podpredsednica Evropske komisije Margot Wällstrom (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je ob tej priložnosti poudaril, da je potencial, s katerim razpolaga Evropska unija neizmeren, enkraten v globalnem merilu. »Evropska unija je silno bogastvo dobrih praks, ki ga lahko s prenašanjem med seboj, s posnemanjem in nadgradnjo, v prihodnosti bogatimo in izkoristimo,« je še dejal. Slovenija, ki si je za slogan svojega predsedovanja postavila »sinergijo«, si bo prizadevala za več sinergije med kulturami, generacijami in državljani v Evropski uniji ter med članicami povezave in institucijami.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je uvodoma sestal s podpredsednico Evropske komisije ter komisarko za institucionalne odnose in komunikacijsko strategijo Margot Wällstrom, ki je ob tej priložnosti nadomeščala predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, saj se le ta zaradi bolezni tokratnega srečanja ni mogel udeležiti.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je med ključnimi nalogami, ki bodo na dnevnem redu slovenskega predsedovanja Evropski uniji, izpostavil tako postopek ratifikacije ob koncu prejšnjega leta podpisane Lizbonske pogodbe v državah članicah, kakor tudi same priprave na njeno izvajanje. Med osrednjimi temami v tem času, bosta, po besedah slovenskega premierja, začetek uresničevanja zavez evropskega okoljsko-energetskega paketa ter zagon drugega tri-letnega cikla Lizbonske strategije. Posebno pozornost bo Slovenija namenila regiji Zahodnega Balkana. »Pri reševanju odprtih vprašanj v tej regiji je potrebno graditi na enotnem stališču celotne Evropske unije in iskati rešitve, ki bodo dolgoročno stabilizirale regijo,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Plenarni pogovori med Vlado Republike Slovenije in Evropsko komisijo, ki so potekali v popoldanskih urah pa so bili namenjeni usklajevanju stališča o vsebinskih poudarkih Evropske unije v prvi polovici 2008, medtem ko so že pred tem v okviru tematskih delovnih skupin potekali pogovori med ministri slovenske vlade ter člani Evropske komisije. Po končanem zasedanju so se predsednik vlade z ministrsko ekipo in evropski komisarji udeležili otvoritvene slovesnosti Evropskega leta medkulturnega dialoga. Slednji, po mnenju premierja Janeza Janše, predstavlja pomembno dodano vednost tako slovenskega kot tudi francoskega predsedovanja v nadaljevanju letošnjega leta, nadgradnjo tistega, kar je Evropska unija dosegla doslej. To je priložnost, da Evropska unija pogleda, katere so tiste skupne vrednote, ki so povezavo oblikovale na njenem začetku, katere so se v tem času nadgradile in kako na podlagi teh vrednot lahko Unija vodi dialog s kulturami v neposredni soseščini in tudi globalnem svetu.

 

 Izjava predsednika Vlade RS

     Izjava predsednika Vlade RS in podpredsednice Evropske komisije

Nazaj na seznam
|
Na vrh