Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
08.01.2008
Premier Janez Janša: Evropsko unijo ne združujeta le gospodarstvo in politika, ampak tudi vrednote skupnega spomina, kulture in ustvarjalnosti

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je ob zaključku tradicionalnega srečanja vlade predsedujoče države z Evropsko komisijo danes v Ljubljani udeležil tudi otvoritvene slovesnosti ob Evropskem letu medkulturnega dialoga. Ob tej priložnosti se je zavzel za poglobljeno razpravo o pomenu kulture, ki mora potekati tako znotraj Evrope same kot tudi z vsemi zunaj nje.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Slovenski premier je pozdravil dejstvo, da začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije sovpada z otvoritvijo Evropskega leta medkulturnega dialoga, saj do tega prihaja v trenutku, ko ima Evropska unija vse pogoje za nadaljnjo krepitev svoje gospodarske in politične moči. Kljub pomembnim dosežkom, ki jih je povezava dosegla v zadnjem času, pa to, po njegovem mnenju, ni dovolj. »Vedno bolj spoznavamo tisto, na kar so opozarjali že očetje Združene Evrope: za popolni uspeh projekta evropskega združevanja nista dovolj samo veliko enotno tržišče in impresivna gospodarska rast – nenehno moramo krepiti tudi kulturno in duhovno dimenzijo Evrope,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

S tem namenom želi Evropska unija v letošnjem letu praznovati bogastvo svojih raznolikih kultur, poudarjati ustvarjalnost in podpirati projekte, ki vzpodbujajo povezovanje, osveščanje in raziskovanje evropske kulturne dediščine, je dejal premier Janez Janša in dodal, da so prav iz te dediščine zrasle univerzalne vrednote moderne Evrope: svoboda, pravičnost, enakopravnost in vladavina prava ter zaščita človekovih pravic.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Moč Evropske unije je bila vedno v tem, da je na temelju univerzalnih človekovih pravic in vrednot spoštovala drugačnost in raznolikost,« je poudaril predsednik slovenske vlade. Leto medkulturnega dialoga je, po njegovem prepričanju, dvojna priložnost - da Evropa okrepi vero vase, v življenjsko moč in v poslanstvo svojih kultur, in da okrepi dialog z drugimi kulturami, da v stiku z njimi premaguje predsodke, raste, se vzajemno bogati in plemeniti. »Pot medkulturnega dialoga je pot krepitve najbolj trajnih podlag za mir in blaginjo na našem planetu,« je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

     Govor predsednika Vlade RS (slo/ang/fra)

Nazaj na seznam
|
Na vrh