Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.01.2008
Premier Janez Janša in generalni sekretar ETUC za širitev in krepitev socialne Evrope

Predsednik Vlade RS in Evropskega sveta Janez Janša je danes sprejel predstavnike Evropske konfederacije sindikatov (ETUC). Z generalnim sekretarjem Johnom Monksom sta se zavzela za razvoj in promocijo Evropskega socialnega modela ter spregovorila o ključnih vprašanjih s področja socialnih zadev v času slovenskega predsedovanja.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša se je predstavnikom ETUC zahvalil za nabor stališč in priporočil, ki so jih pripravili za slovensko predsedstvo v obliki memoranduma. Poudaril je, da Slovenija socialnemu dialogu posveča veliko pozornost, tako na nacionalni kot na evropski ravni. V prvi polovici tega leta se bo na čelu EU zavzela za uspešen zagon drugega cikla prenovljene Lizbonske strategije, katere socialno in okoljsko dimenzijo smo v zadnjem času vidno okrepili. Slovensko predsedstvo bo spodbujalo tudi socialno dimenzijo notranjega trga, učinkovito implementacijo načela prožne varnosti in čim bolj intenzivno izmenjavo dobrih praks držav članic.

 

Premier Janez Janša in generalni sekretar John Monks sta izmenjala tudi stališča o nekaterih zakonodajnih predlogih s področja socialnih zadev, o energetsko-podnebnih vprašanjih in o izzivih na področju migracij. Strinjala sta se, da se mora s širitvijo Evropske unije hkrati širiti tudi socialna Evropa. Predsednik vlade je kot primer navedel prizadevanja Centra za evropsko prihodnost, ki nudi pomoč in usposabljanje številnim vladnim in nevladnim organizacijam Zahodnega Balkana, med drugim tudi na področju socialnega razvoja.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Generalni sekretar John Monks je predsedniku Evropskega sveta Janezu Janši obljubil podporo in konstruktivno sodelovanje Evropske konfederacije sindikatov, med drugim tudi pri pripravi vrha EU z Latinsko Ameriko in Karibi, ki bo maja v Peruju. ETUC se bo s predsednikom Evropskega sveta Janezom Janšo ponovno srečal marca, ko bo tik pred Evropskim svetom potekal tradicionalni tripartitni socialni vrh. 

Nazaj na seznam
|
Na vrh