Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.01.2008
Slovensko predsedstvo se ne vmešava v odločitve držav članic

Ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva je spremljanje ratifikacijskih postopkov po državah članicah. V času slovenskega predsedovanja lahko pride do odločitve o Lizbonski pogodbi v kar 20 državah članicah. To priča o pomembnost naloge, ki jo ima slovensko predsedstvo za zagotovitev nemotenega ratifikacijskega postopka. »Med slovenskim predsedovanjem bomo v sodelovanju z institucijami Evropske unije naredili vse, da bodo vsi drugi dogodki in procesi potekali tako, da bo lahko nemoteno potekal ratifikacijski proces,« je na novinarski konferenci ob obisku Evropske komisije dejal premier Janez Janša.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Slovensko predsedstvo se zaveda občutljivosti vprašanja ratifikacije Lizbonske pogodbe po državah članicah. Na to je opozoril predsedujoči Svetu Janez Janša, ko je dejal, da morajo vsi, ki se odločajo o tem, kako pristopiti k temu zelo delikatnemu projektu ali pa fazi projekta, misliti tudi širše. 'Ne samo na razmere doma, ampak tudi na razmere v celotni EU'.

 

Kar se tiče vprašanja ratifikacij na Portugalskem je premier Janez Janša dejal: »Naj najprej rečem, da je Portugalska vložila veliko naporov in dosegla velik uspeh z medvladno konferenco oktobra v Lizboni in tudi s podpisom Lizbonske pogodbe, decembra, prav tako v Lizboni. S tega vidika nihče ne dvomi v podporo, ne samo vlade oz. politike, ampak tudi državljank in državljanov Portugalske temu dokumentu, ki tudi nosi ime po njihovem glavnem mestu. Torej, jaz sem prepričan, da tudi, če bi bil na Portugalskem referendum, bi bil ta pozitiven in je popolnoma suverena pravica državljank in državljanov Portugalske, vlade, parlamenta, da se odločijo, na kakšen način bodo opravili postopek ratifikacije.«

 

Ob tem je dejal, da obstajajo tudi pomisleki, kako posamični procesi ratifikacije vplivajo na razpravo in na situacijo v drugih državah, kjer so razmere morda nekoliko drugačne, Evropska unija pa je komunikacijsko in politično povezana.

 

Te izjave so tudi vse, kar je na temo ratifikacije Lizbonske pogodbe v povezavi s Portugalsko izrekel predsedujoči Svetu Janez Janša. Iz omenjenega je razvidno, da se slovensko predsedstvo ni  vmešavalo v notranje-politične razprave v državah članicah in se ne bo niti v prihodnje. O tem naj prepriča tudi premierjeva izjava irskim medijem o referendumski kampanji na Irskem. Dejal je, da bi »posredovanje tujih politikov v referendumski razpravi na Irskem lahko imelo nenamerne in negativne posledice za kampanjo v korist pogodbe.«

Nazaj na seznam
|
Na vrh