Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.01.2008
Premier Janez Janša: Na pozive k stavkam je potrebno gledati selektivno

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o aktivnostih vlade pri povečevanju konkurenčnosti in gospodarske rasti slovenskega gospodarstva ter zmanjševanju inflacije in omilitvi njenih negativnih učinkov. Ob tej priložnosti se je premier Janez Janša dotaknil še vprašanja zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranskem morju, odgovarjal pa je tudi na druga novinarska vprašanja.

 

(Foto: Daniel Novaković/STA)

 

Predsednik vlade je dejal, da je vladna koalicija odprta za predloge, ki bi pripomogli k povečanju konkurenčnosti, gospodarske rasti in znižanju inflacije. V zvezi z odločitvijo o izredni seji državnega zbora, ki je bila sprejeta na predlog vlade, je dejal, da je vlada za omenjeno sejo že pred časom pripravila vrsto predlogov, s katerimi želi blažiti negativne učinke inflacije. »Potrebujemo dobre in realne predloge. Ti morajo temeljiti na realni oceni stanja,« je dejal ter obenem zavrnil trditve, da Slovenija v zadnjem času ni naredila nobenega tehnološkega preboja . »V zadnjih dveh letih je slovenski izvoz zrasel za 16% oziroma 18%. V kolikor bi Slovenija proizvajala slabe produkte, slovenska podjetja ne bi mogla prodajati na zahtevnih trgih. To je zasluga zelo dinamičnega slovenskega gospodarstva, ki je v veliki meri tehnološki preboj v zadnjih letih doseglo. Govoriti drugače, je zelo krivično do tistih, ki so to dosegli.«

 

V zvezi s proti-inflacijskimi ukrepi je predsednik vlade izpostavil zakon o udeležbi zaposlenih na dobičku, ki ga je vlada sprejela po dolgotrajnem usklajevanju s socialnimi partnerji. »S tem smo odgovorili na eno od zahtev, ki je v Sloveniji že zelo stara. Ta zakon bo seveda dal svoje rezultate,« je dejal premier. Ob tem je tudi izrazil pričakovanje, da bo državni zbor na izredni seji sledil predlogom vlade in sprejel ukrepe, s katerimi bo bistveno olajšal negativne posledice inflacije, ki jo najbolj čutijo tisti, ki imajo najnižje dohodke. »Gre predvsem za oprostitev oziroma za dodatno olajšavo pri dohodnini v najnižjem dohodkovnem razredu in gre za znaten dvig otroškega dodatka, za dvig preko 8%,« je še povedal.

 

Predsednik vlade je tudi izrazil zadovoljstvo, da se je v zadnjem času bistveno izboljšalo delo nekaterih nadzornih institucij, predvsem Urada za varstvo konkurence. »Tukaj je bilo prej veliko pomanjkljivosti. Dejstvo je, da določeni sektorji v Sloveniji niso dovolj izpostavljeni konkurenci. Drugače se ne bi moglo dogajati, da so nekateri slovenski prehrambeni izdelki naprodaj v sosednji državi za polovico cene,« je menil predsednik vlade Janez Janša.

 

V zvezi z napovedanimi stavkami gre, po mnenju predsednika vlade, za problem, ki ga je težko nagovarjati z istimi ukrepi. Ob tem je pozval k selektivnem pristopu  do tovrstnih pozivov. »Niso vse zahteve enako upravičene. Nekatere so in tam so tudi simpatije vlade,« je dejal in dodal, da bi kakršno koli pavšalno opredeljevanje do nekih akumuliranih zahtev lahko imelo dolgoročno zgolj negativne posledice. »Ko gre za zahteve sindikatov po povišanju plač v zasebnem sektorju, je tukaj situacija v različnih podjetjih in različnih panogah različna. So panoge in so podjetja, kjer so te zahteve po višjih plačah upravičene,« je poudaril slovenski premier. Glede zahtev po povečanju plač v javnem sektorju pa gre, po njegovem mnenju, predvsem za dilemo na kakšen način se bo v praksi realiziral sprejeti dogovor brez, da bi to imelo negativne posledice na povečanje inflacije. »Vlada je sindikatom javnega sektorja ponudila kompromisno rešitev. Jaz upam, da bomo v naslednjih dneh, ko se bomo o tej rešitvi pogajali, dosegli kompromis - in to brez tega, da bi bili zaposleni v javnem sektorju dolgoročno prikrajšani,« je poudaril premier Janez Janša.

 

V zvezi z zaščitno ribolovno-ekološko cono v Jadranu je predsednik vlade ponovil, da je dogovor, ki je bil soglasno dosežen leta 2004 in kasneje vključen tudi v številne dokumente Evropske unije, za Slovenijo sprejemljiv. »Kakršna koli enostranska kršitev ali pa razveljavitev tega dogovora ali zavez, za nas ne pride v poštev. Torej, vztrajamo na tem, kar je bilo dogovorjeno. Od tega je možno odstopiti samo v primeru v kolikor tisti, ki misli, da ta dogovor ni v redu, ponudi neko rešitev, ki bi bila enako sprejemljiva za vse strani, ki so ta dogovor dosegle,«  je poudaril in dodal, da Slovenija s tem stališčem ne izvaja nikakršnega pritiska, saj ne gre zgolj za odnos med Slovenijo in Hrvaško. »Gre za vprašanje evropske perspektive Republike Hrvaške in gre za vprašanje spoštovanja obvez, spoštovanja doseženih dogovorov, na katere so vse strani prostovoljno pristale. Na potezi je Republika Hrvaška in pričakujemo, da bo to vprašanje zdaj, ko ima v parlamentu potrjeno vlado, nemudoma začela reševati,« je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

        Novinarska konferenca predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh