Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.01.2008
Premier Janez Janša evropskim poslancem predstavil prioritete predsedovanja

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu evropskim poslancem predstavil 6-mesečni program predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU. Pri tem se je osredotočil predvsem na prednostne naloge, ki si jih je Slovenija zastavila v času predsedovanja.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Slovenija se bo, po besedah premierja, odgovorno lotila nalog, ki so pred njo, izrazil pa je tudi željo, da bi bilo zaradi prispevka Slovenije vsak mesec zadovoljnih več Evropejcev. Slovensko predsedstvo se bo nalog lotilo odgovorno in bo dalo poudarek vsebinam. Glavni cilj je, da tudi v naslednjih šestih mesecih Evropa napreduje na čim več področjih, ki so opredeljena v 18-mesečnem programu predsedovanja, in ga je Slovenija oblikovala skupaj z Nemčijo in Portugalsko. »Slovensko predsedstvo si bo prizadevalo dokončati vse, kar še ni bilo opravljeno in bo poskrbelo, da bo prehod na naslednji trio potekal gladko,« je dejal premier.

 

 


Premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je srečal tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Med prioritetami je predsednik vlade naštel Lizbonsko pogodbo in izrazil upanje, da bo do konca slovenskega predsedstva pogodbo ratificiralo čim več držav članic. V naslednjem triletnem ciklu izvajanja lizbonske strategije za rast in zaposlovanje, ki je druga prednostna naloga slovenskega predsedovanja, je po besedah predsednika Evropskega sveta Janeza Janše potrebno predvsem nadaljevati v doslej zastavljenih smereh. Napovedal je tudi sodelovanje s prihodnjo predsedujočo glede energetsko-podnebnega paketa, ki ga bo Evropska komisija predstavila konec januarja.

 

Novinarske konference sta se poleg premierja in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše udeležila tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in predsednik Evropske komisije José Manuel Barosso (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Posebna pozornost bo posvečena Zahodnemu Balkanu in širitvi povezave. »Ključno je, da se ta proces nadaljuje, v skladu s prevzetimi zavezami in na podlagi temeljnih načel, v prvi vrsti načela izpolnjevanja meril za članstvo. Slovensko predsedstvo si bo na teh osnovah prizadevalo za nadaljevanje pristopnih pogajanj s Hrvaško in Turčijo," je glede širitve povezave napovedal premier Janez Janša. Glede evropske sosedske politike je poudaril pomembnost vzhodne in sredozemske dimenzije ter dodal, da je »EU celota in samo kot celota bo lahko dovolj učinkovita pri vzpostavljanju miru, stabilnosti in napredka v soseščini in širše.« Napovedal je tudi krepitev odnosov s strateškimi partnerji v svetu.

 

Omenil je tudi slogan slovenskega predsedstva »SI.nergija za Evropo«. Prvi dve črki, SI, sta tudi mednarodna oznaka za Slovenijo in ponazarjata prispevek, ki ga želi slovensko predsedstvo dati k okrepljeni povezanosti med institucijami, članicami in državljani.

 

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barosso ter premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Na novinarsko vprašanje glede prihodnosti Kosova v primeru morebitne enostranske razglasitve njegove neodvisnosti je predsednik vlade Janez Janša dejal, da Balkanu v tem primeru ne grozi vojna, saj sta se Evropska unija in svet iz izkušenj v preteklosti marsikaj naučila. Bi pa bilo nevarno, če ne bi iskali rešitve kosovskega vprašanja, saj neukrepanje prinaša nevarnost. Na decembrskem vrhu EU so po prepričanju premierja Janeza Janše sprejeli dobro podlago za Kosovo, na osnovi zaključkov vrha pa bodo delovali v prihodnje. Pri tem je še posebej izpostavil, da se zavzema za usklajen pristop. Med sklepi vrha je tudi napotitev misije EVOP na to območje, ki bo poskrbela, da v regiji ne bo prišlo do novih konfliktov. »Na Kosovo se pošilja misija obrambno-varnostne politike. Takšnih misij se ne pošilja v samostojne in priznane države,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 


Premier Janez Janša se je sešel tudi s poslanci Evropskega parlamenta iz Slovenije (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik Evropskega sveta, premier Janez Janša, se je sicer po predstavitvi šestmesečnega programa slovenskega predsedovanja EU soočil tudi z vprašanji vodij političnih skupin ter poslancev, ki so se osredotočila predvsem na Zahodni Balkan in Kosovo, pa tudi na Lizbonsko pogodbo in strategijo. Številni poslanci so ob tem Sloveniji izrekli vrsto priznanj za dosežke v času od osamosvojitve. Predsednik vlade Janez Janša pa je izrazil ganjenost ob dejstvu, da je bilo v Evropskem parlamentu slišati celo slovensko himno, čeprav ni bila citirana s strani slovenskih poslancev, temveč s strani francoskega poslanca iz vrst socialistov. Ta je Sloveniji tudi priporočil, naj da Evropi najboljšo lekcijo.

 

        Nastop predsednika Vlade RS

  Novinarska konferenca predsednika Vlade RS, predsednika Evropskega parlamenta in predsednika Evropske komisije

Nazaj na seznam
|
Na vrh