Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
25.01.2008
Premier Janez Janša: EU in OZN imata številne skupne prioritete

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je drevi na Brdu pri Kranju sestal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki-moonom, ki se na njegovo povabilo mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Po srečanju je slovenski premier poudaril, da do obiska prihaja v pravem času in izrazil prepričanje, da bo le ta prispeval k temu, da bo v prihodnje na skupne izzive mogoče odgovarjati prej in bolj učinkovito.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Premier Janez Janša je izrazil tudi zadovoljstvo, da je generalni sekretar Slovenijo obiskal v času, ko ta predseduje Svetu EU, saj imata tako Evropska unija kot Organizacija združenih narodov veliko skupnih prioritet. Evropska unija je pomemben del te organizacije, saj, kot je poudaril slovenski premier, za mirovne operacije OZN prispeva skoraj 40% potencialov, s svojimi prispevki pa sodeluje tudi pri številnih drugih prioritetah te mednarodne organizacije. Prav skupne prioritete pa so bile glavna tema pogovorov premierja Janeza Janše z generalnim sekretarjem Ban Ki-moonom.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Kot je na novinarski konferenci po srečanju dejal predsednik slovenske vlade, so ena izmed tovrstnih prioritet klimatske spremembe, saj je Organizacija združenih narodov edini obstoječi okvir, znotraj katerega se svet lahko učinkovito spopada s tem izzivom. »Okoljsko-energetski paket, ki ga je Evropska komisija dva dni nazaj predlagala oziroma lansirala v razpravo je konkreten prispevek Evropske unije v boju proti klimatskim spremembam. V tem paketu so rešitve, ki jih bo Evropska unija uveljavila znotraj sebe, hkrati pa bo nekatere od teh rešitev ponudila tudi partnerjem v globalnem dialogu, ko se bomo pogovarjali o tem kako se spopasti s tem izzivom v post-kyotskem obdobju,« je dejal slovenski premier in predsednik Evropskega sveta.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Med prednostnimi nalogami obeh organizacij je predsednik vlade Janez Janša izpostavil še medkulturni dialog, kjer že potekajo številne aktivnosti, prav tako pa tudi izzive v regiji Zahodnega Balkana - v tem času še posebej vprašanje prihodnjega statusa Kosova. »Poleg načelnih rešitev, ki jih je potrebno doreči, je tukaj še vrsta konkretnih zadev vezanih na angažiranje misije skupne evropske varnostne in obrambne politike, ki bo šla na Kosovo. Tu je tudi vprašanje prenosa nekaterih pristojnosti, predvsem pa skupen interes, da se zagotovi vsem prebivalcem Kosova, in regije Zahodnega Balkana širše, mir varnost in stabilno prihodnost,« je v zvezi z omenjenim vprašanjem pojasnil premier Janez Janša.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša in generalni sekretar Ban Ki-moon sta se pogovarjala tudi o nekaterih mirovnih operacijah, v katerih sodeluje Evropska unija in v zvezi s katerimi se bodo v prihodnjih tednih sprejemale določene odločitve, še zlasti ko gre za razmere v Sudanu in Čadu.

 

  Izjava predsednika Vlade RS

     Novinarska konferenca predsednika Vlade RS in generalnega sekretarja OZN

Nazaj na seznam
|
Na vrh