Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.01.2008
Izjava predsednika vlade ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

27. januarja se v Evropi in po vsem svetu spominjamo žrtev holokavsta, ene največjih tragedij v evropski zgodovini. S spoštovanjem in pieteto stojimo pred pomniki tistih, ki so morali umreti samo zato, ker so bili Judje.

 

Spominu na trpljenje in smrt milijonov nedolžnih se pridružuje obsodba nacionalsocialističnega režima, ki je povzročil to gorje. Žrtvam holokavsta ni bilo dano dočakati svobode in pomladi leta 1945, niti vstajenja nove Evrope. Kljub temu, da so skupaj z našimi predniki nekoč soustvarjali prihodnost praktično vseh evropskih narodov in bistveno prispevali k njeni modernosti, so postali žrtev njenih najbolj mračnih sil in rasistične ideologije, ki smo jo na lastnih plečih žal izkusili tudi Slovenci.

 

Iz tragičnih dogodkov preteklosti povzemamo nauk, sporočilo in opomin ter jih posredujemo bodočim generacijam. Judovska tradicija je integralni del evropske identitete, usoda tega naroda med II. svetovno vojno pa trajen opomin in svarilo pred skrajnimi ideologijami in tudi pred brezbrižnostjo, ki je nekoč botrovala  njihovemu razrastu.

 

 

Janez Janša

predsednik Vlade Republike Slovenije

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh