Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.01.2008
Premier Janez Janša: Univerzitetni klinični center je strateška institucija slovenskega zdravstva

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes skupaj z ministrico za zdravje Zofijo Mazej-Kukovič in generalnim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samom Fakinom obiskal Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKCL), kjer si je ogledal Center intenzivne terapije ter se sestal z vodstvom UKCL, ki je premierja ob tej priložnosti seznanilo z dosežki in tudi nekaterimi težavami kliničnega centra.

 

Premier Janez Janša si je ogledal tudi Center intenzivne terapije (Foto: Bor Slana)

 

Premier Janez Janša je po srečanju poudaril, da je Univerzitetni klinični center Ljubljana strateška institucija slovenskega zdravstva, ki po dosežkih njenih strokovnjakov na mnogih področjih sodi v evropski in svetovni vrh. Ob tem je tudi izrazil zadovoljstvo nad predstavitvijo uspehov na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti UKCL, saj so njegovi strokovnjaki vključeni v številne evropske in svetovne znanstvene projekte, kjer rešujejo nekatere najzahtevnejše sklope in dosegajo vrhunske rezultate. »To je morda tisti del, o katerem se v Sloveniji v zadnjem času premalo govori, kljub temu pa priča o visoki kakovosti slovenskega zdravstva,« je dejal predsednik vlade.

 

Premier Janez Janša in generalna direktorica UKCL Darinka Miklavčič (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Zaradi funkcije, ki jo UKCL ima v slovenskem merilu - saj po številu bolnikov pokriva skoraj polovico celotne države - izhajajo, po besedah premierja, tudi številni finančni, kadrovski in prostorski problemi. »Pogovor je tekel predvsem o tem kako te probleme reševati. Najprej kako reševati probleme, ki izhajajo iz nekih dolgoročnih prognoz - predvsem povečanja potreb po tovrstni zdravniški dejavnosti v prihodnjih letih - in drugič, smo se pogovarjali o povsem odprtih konkretnih problemih pri zaključevanju nekaterih investicij in reševanju problemov vrednotenja zdravstvenih programov,« je pojasnil premier. Današnje srečanje je ocenil kot zelo koristno - tako zaradi strateških načrtovanj vlade, priprav rešitev povezanih z organizacijo zdravstvene mreže v Sloveniji, kakor tudi zaradi priprav na oblikovanje zakona o zdravniški službi.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Beseda na srečanju z vodstvom UKCL je tekla tudi o vrednotenju določenih programov, pri čemer je predsednik slovenske vlade izrazil prepričanje, da bo izgubo, s katero se UKCL sooča, v tem letu moč urediti. Poudaril pa je tudi, da v okviru celotnega sistema obstajajo še nekatere rezerve, ki jih je potrebno poiskati, pri čemer pa morajo biti osrednje vodilo potrebe bolnikov.

 

Premier Janez Janša in strokovna direktorica UKCL dr. Aleksandra Markovič (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V zvezi s kadrovskimi težavami je predsednik vlade poudaril, da ne gre zgolj za pomanjkanje zdravnikov, temveč tudi za pomanjkanje delavcev v zdravstveni negi. »Ta problem se zadnja leta rešuje s povečanjem kapacitet - tako z ustanovitvijo medicinske fakultete v Mariboru, povečanju splošnega vpisa, kot tudi z ustanavljanjem zdravstvenih šol oziroma šol za medicinske sestre oziroma zdravstvene tehnike in povečanju vpisa.«

 

Prav tako pa se je predsednik vlade Janez Janša v svoji izjavi po pogovorih dotaknil tudi vprašanja nagrajevanja v zdravstvu. »Tukaj bo potrebno s spremembo zakonodaje zagotovo vplivati na to, da bodo pogoji za reševanje tega problema boljši in da bodo tisti, ki zaposlujejo zdravnike imeli v rokah več fleksibilnosti pri odločanju o nagrajevanju,« je še dejal.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh