Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
28.01.2008
Premier Janez Janša: Če pokrajin ne bomo ustanovili, bomo še naprej kratili prebivalcem Slovenije enake izhodiščne možnosti za življenje

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes odzval na izjave predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja, da bodo v državnem zboru glasovali proti pokrajinski zakonodaji oziroma da naj o ustanovitvi pokrajin odločajo državljanke in državljani na referendumu. Po mnenju premierja Janeza Janše je predlog opozicije o posvetovalnem referendumu, ki ni obvezujoč, zgolj trošenje denarja in zavajanje ljudi. Ob tej priložnosti je izpostavil, da opozicija do sedaj nikoli ni jasno povedala, kateri od predlaganih 14-tih pokrajin naj bi se odrekli. 

 

Predsedniki parlamentarnih strank so se na sestanku aprila 2007 strinjali, da gre pri pokrajinski zakonodaji za zahteven projekt, ki je po spremembi ustave postal tudi ustavna zaveza (Foto: Nebojša Tejić/Salamon 2000)

 

Premier Janez Janša je menil, da ima opozicija dva motiva za takšno odločitev. Nekaterim naj bi centralistična ureditev države ustrezala, saj omogoča obstoj monopolov. Drugi motiv pa naj bi bil politične narave. »Ne želijo, da se ta problem reši v tem mandatu, čeprav si vlada nikoli ne bo lastila zaslug za ta projekt, ker ga sama tudi ne more izpeljati. To je skupna odgovornost, zato smo tudi pristali na to, da se odloča z dvotretjinsko večino,« je zatrdil predsednik vlade in ob tem dodal, da je koalicija prostovoljno pristala, da se ta ključna zakonodaja sprejme s takšno večino. »Računali smo na modrost. Očitno se je ta nekam izgubila«.

 

Po besedah premierja je vlada upoštevala več kot sto predlogov in pripomb, ki so prišli tudi iz opozicijskih vrst. »Dejstvo je, da sprejemamo zakone, ki jih bo možno popravljati«, je dejal. Ob tem je poudaril, da brez pokrajin ne bo možno zagotoviti bolj enakomernega razvoja in tudi ne hitrejšega razvoja za vse. Kot je še dejal, se tisti, ki pravijo, da so proti pokrajinam, ker je kakšna stvar v zakonu slaba, zgolj sprenevedajo. Ob tem je spomnil, da se bo dalo pokrajinsko zakonodajo popravljati, tako kot se je zakonodajo o občinah. »Če je kakšna stvar slaba, bomo to lahko popravili, ko bodo pokrajine zaživele. Vendar, če pokrajin ne bomo ustanovili, potem bomo še naprej kratili več kot polovici prebivalcem Slovenije enake izhodiščne možnosti za življenje,« je pojasnil premier.

 

 Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh