Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
30.01.2008
Premier Janez Janša z danskim kolegom predvsem o evropskih temah

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše se je danes in včeraj na uradnem obisku v Sloveniji mudil predsednik Vlade Kraljevine Danske Anders Fogh Rasmussen. Premier Janez Janša je po srečanju izrazil zadovoljstvo, da je bil tokratni obisk dobra priložnost za izmenjavo stališč o temah, ki so na dnevnem redu slovenskega predsedovanja Svetu EU, pri čemer so bila v ospredju okoljsko-energetska vprašanja ter aktualne razmere na Zahodnem Balkanu.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade je poudaril, da so odnosi med Slovenijo in Dansko dobri in brez odprtih vprašanj. Na področju dvostranskega sodelovanja sta sogovornika največ pozornosti namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja, ki v zadnjih letih intenzivno narašča. Leta 2006 je blagovna menjava med državama znašala preko 300 milijonov evrov, v prvih desetih mesecih lanskega leta pa se je povečala za skoraj 15 odstotkov. Slovenski premier je ob tem še posebej izpostavil neizkoriščene možnosti na področju turizma.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Danska je, po besedah predsednika vlade Janeza Janše, tudi dežela dobrih praks, še zlasti na področju delovne zakonodaje. Tako je tudi delovna skupina, ki je pripravljala nov zakon o delovnih razmerjih, v lanskem letu obiskala Dansko. »Dansko so obiskali tudi socialni partnerji, še posebej sindikati, ki so se na lastne oči prepričali kako deluje sistem t.i. prožne varnosti,« je še dejal slovenski premier ter se ob tem danskemu kolegu zahvalil za posredovane izkušnje.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Slovenija je zainteresirana tudi za danske izkušnje na področju varstva okolja ter povečevanja obnovljivih virov energije v nacionalni energetski bilanci. »Glede na to, da je Evropska komisija prejšnji teden predlagala okoljsko-energetski paket in glede na to, da je to ena od prioritet slovenskega predsedovanja, je bilo veliko časa v pogovorih posvečenih primerih dobre prakse Danske na tem področju,« je dejal premier Janez Janša.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša je izpostavil sodelovanje Danske in Slovenije tudi v okviru zveze NATO, pri čemer je bil del pogovorov namenjen bližnjemu vrhu Severnoatlantske povezave. »Tukaj imamo zelo podobna stališča. Podpiramo politiko odprtih vrat, seveda ob pogoju, da so vse zahteve, ki so potrebne za polnopravno  članstvo izpolnjene,« je še dejal.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Sogovornika sta izmenjala mnenja tudi o enemu od ključnih zunanje-političnih izzivov, ki je v tem času pred Evropsko unijo, in sicer razmeram na Zahodnem Balkanu. Še posebej sta se pri tem dotaknila vprašanja bodočega statusa Kosova. »Skupaj se zavzemamo za rešitev, ki bo dolgoročno stabilizirala regijo Zahodnega Balkana in ki bo Evropsko unijo na tej točki ohranila enotno,« je povedal slovenski premier.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Pogovori predsednikov obeh vlad so potekali tudi o drugih kriznih žariščih v svetu, še posebej tistih, kjer sodelujeta obe državi, bodisi v okviru NATO, bodisi v okviru Evropske unije.

 

  Izjava predsednika Vlade RS

     Novinarska konferenca predsednika Vlade RS in predsednika Vlade Kraljevine Danske

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh