Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.02.2008
Premier Janez Janša: Slovenija ne blokira hrvaškega pristopanja k Evropski uniji

Predsednik Vlade Republike Slovenije je v današnji izjavi za medije zanikal, da bi Slovenija blokirala proces hrvaškega vključevanja v Evropsko unijo kot je bilo to mogoče razumeti iz nekaterih včerajšnjih izjav uradnega Zagreba. Po njegovih besedah gre zgolj za slovensko stališče, da se na področju ribištva položaj Slovenije, v primerjavi z obdobjem pred vstopom v Evropsko unijo, ne more poslabšati.

 

(Foto: Domen Grögl/STA)

 

»Za Slovenijo bi bilo naravnost absurdno, če bi pristala na neko ureditev, ki bi bila za državo manj ugodna kot pa je bila ureditev, ki je veljala pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo.« je povedal premier. Stanje na omenjenem področju pred članstvom Slovenije v Evropski uniji je bilo določeno s sporazumom o obmejnem sodelovanju in prometu med Slovenijo in Hrvaško, ki določa skupno ribolovno območje v Jadranskem morju, pri čemer le ta ne prejudicira morske meje med državama. »Ta rešitev je bila ugodna za obe državi. Bila je tudi sprejeta, ratificirana v parlamentih obeh držav, vendar pa je z vstopom Slovenije v Evropsko unijo postala skupna stvar Evropske unije. Od takrat naprej mora Hrvaška doreči to področje na relaciji Zagreb-Bruselj,« je povedal slovenski premier.

 

Predsednik slovenske vlade je še dejal, da sta s hrvaškim premierjem dogovorila za srečanje takoj, ko bo Republika Hrvaška imela predlog za rešitev nastale situacije. »Seveda ne bi šlo samo za srečanje na relaciji Ljubljana-Zagreb, ampak za srečanje v sestavi, v okviru katere je bil dosežen dogovor junija leta 2004, se pravi v sodelovanju z Evropsko komisijo in Italijo,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. »Dokler ni na mizi predloga za rešitev, ki bila enako sprejemljiva kot je bila tista, potem je naše stališče jasno: Treba se je držati dogovora. To ni bil dogovor med Slovenijo in Hrvaško - to je bila obveza, ki jo je Hrvaška prostovoljno dala vsem članicam Evropske unije,« je še poudaril.

 

V zvezi z internim nadzorom, ki poteka na ministrstvu za zunanje zadeve, je premier Janez Janša izrazil pričakovanje, da bodo rezultati le tega kmalu znani. Dotaknil pa se je tudi pisma obrambnega sekretarja ZDA Roberta Gatesa, s katerim le ta poziva države članice EU k povečanju števila enot v Afganistanu, pri čemer je slovenski premier dejal, da vlada, ki bi o tem morala odločati, z omenjenim pismom ni seznanjena.

 

Predsednik vlade Janez Janša je ob današnjem odprtju razstave ob 20. obletnici ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic v Muzeju novejše zgodovine poudaril, da je Slovenija v tem času dosegla velik napredek ter ob tem primerjal čas ko so civilistom v tujem jeziku sodila vojaška sodišča s časom, ko Slovenija kot članica EU in NATO predseduje Evropski uniji.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh