Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
06.02.2008
Premier Janez Janša: Ena ključnih tem prihodnosti bo vprašanje socialne vključenosti upokojenske generacije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sprejel predstavnike Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ter Zveze društev upokojencev Slovenije, s katerimi se je pogovarjal predvsem o možnostih za izboljšanje socialnega položaja upokojencev ter  socialni vključenosti upokojenske generacije.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je dejal, da je vlada doslej sprejela že vrsto ukrepov za izboljšanje socialnega položaja upokojencev, pri čemer izhaja iz stališča, da bodo generacije v prihodnosti imele boljše življenje, kot pa so ga imele tiste, ki so že upokojene. »Iz vidika teh dolgoročnih sodelovanj je medgeneracijska solidarnost potrebna,« je še poudaril premier.

 

Predsednik vlade je izpostavil, da je vlada v začetku tega mandata popravila napako iz preteklosti in zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami. »Prav tako je z zadnjimi popravki pri usklajevanjih varstvenih dodatkov omogočila, da je večji del upokojencev, ki živijo nekje na robu socialnega minimuma, v boljšem položaju zaradi sprotnega usklajevanja.« Obenem vlada tudi preučuje nekatere ukrepe, ki bi jih bilo možno izvesti v okviru zmanjševanja proračunske porabe.

 

Sogovorniki pa so na današnjem srečanju govorili tudi o problemih socialne vključenosti upokojenske generacije. »Dogovorili smo se, da sprejmemo vrsto konkretnih ukrepov, ki bodo omogočali večjo vključenost starejših v družbo in tudi večji izkoristek njihovega bogatega znanja k doseganju nacionalnih ciljev. Gre za generacijo, ki ima akumuliranega ogromno znanja in potenciala in bila bi velika škoda, če bi to generacijo z dnem, ko se upokoji, tudi odpisali,« je po srečanju povedal predsednik vlade Janez Janša, ki je ob tej priložnosti predstavil tudi vladne načrte za reševanje prostorske stiske v domovih za upokojence.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh