Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.02.2008
Premier Janez Janša drevi v Ljubljani sprejel predsednika bolgarske vlade

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše se je danes na krajšem delovnem obisku v naši državi mudil predsednik Vlade Republike Bolgarije Sergej Stanišev. V pogovorih obeh premierjev so prevladovale predvsem evropske teme, dotaknila pa sta se tudi dvostranskega sodelovanja.

 

(Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

 

Premier Janez Janša je tako ob tej priložnosti še posebej izpostavil porast blagovne menjave med državama, saj se je le ta od maja 2006, ko je tudi sam skupaj z gospodarsko delegacijo obiskal Bolgarijo, skoraj podvojila. Omenjena rast je ena najvišjih, kar jih ima Slovenija z drugimi državami. Slednja pa, po njegovem prepričanju, ni zgolj odraz dobrega medsebojnega sodelovanja, ampak tudi napredka gospodarstev obeh držav. Ob tem je slovenski premier izrekel čestitke bolgarskemu kolegu za zelo dobro gospodarsko rast, veliko število tujih investicij ter za reforme, tako na gospodarskem kot na drugih področjih.

 

(Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

 

Sogovornika sta precej pozornosti namenila regiji Zahodnega Balkana, ki sodi med skupne interese obeh držav. »Tako Slovenija kot Bolgarija stojita čvrsto na stališču, da države Zahodnega Balkana zaslužijo evropsko perspektivo. Oboji tem državam pomagamo, da čim prej izpolnijo pogoje,« je dejal premier Janez Janša, ter se v tem duhu bolgarskemu premierju zahvalil za zelo konstruktivno vlogo Bolgarije pri oblikovanju skupne platforme Evropske unije do vprašanja bodočega statusa Kosova. »Svet Evropske unije je v sestavi zunanjih ministrov sprejel enotno odločitev, ki omogoča, da bo Evropska unija pomagala celotni regiji Zahodnega Balkana - znotraj tega tudi Kosovu in Srbiji - k dolgoročni stabilnosti in tudi k evropski perspektivi,« je še dejal predsednik slovenske vlade. Državi družijo tudi zelo podobna stališča glede širitve zveze NATO v omenjeno regijo, saj obe podpirata odprta vrata Zavezništva za tri države kandidatke, ki lahko v prihodnjih mesecih dobijo vabilo.

 

(Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša je izrazil tudi zadovoljstvo glede konstruktivne vloge Bolgarije pri nekaterih energetskih projektih, ki so ključni za oskrbo Evropske unije z energijo, saj bo to vprašanje v prihodnjih letih strateškega pomena za gospodarsko samostojnost Unije. Pri tem je še posebej podčrtal vlogo Bolgarije pri odnosih Evropske unije s črnomorsko regijo.

 

Premierja sta govorila tudi o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ki je v tem trenutku najpomembnejši politični proces v Evropski uniji. »Tudi Vlada Republike Bolgarije, kot me je gospod predsednik obvestil, je ta postopek že začela. Napoveduje se tudi končna ratifikacija do konca slovenskega predsedovanja,« je dejal slovenski premier in predsednik Evropskega sveta.

 

(Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

 

Kot je še na novinarski konferenci po srečanju dejal premier Janez Janša je bilo nekaj besed v pogovorih namenjenih tudi pripravam na marčevsko zasedanje Evropskega sveta, kjer bo Evropska unija lansirala drugo fazo uresničevanja Lizbonske strategije, države članice pa se bodo odločale tudi o nekaterih vprašanjih glede okoljsko–energetskega paketa, ki ga je Evropska komisija predstavila konec januarja.

 

  Izjava predsednika Vlade RS

  Novinarska konferenca predsednika Vlade RS in predsednika bolgarske vlade

Nazaj na seznam
|
Na vrh