Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
26.02.2008
Premierja Janez Janša in Bertie Ahern odnose med državama ocenila kot zelo dobre

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše je bil danes na delovnem obisku v Sloveniji irski predsednik vlade Bertie Ahern. Tokratno srečanje je bilo predvsem namenjeno pogovoru o bilateralnih odnosih in izmenjavi pogledov na skupna vprašanja, ki so v ospredju v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Pri tem sta sogovornika še zlasti spregovorila o razmerah na Zahodnem Balkanu ter pripravah na vrhove med Evropsko unijo in drugimi državami.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premierja sta se strinjala, da so dvostranski odnosi med državama zelo dobri, saj med Irsko in Slovenijo ni odprtih vprašanj. Prav tako sta izrazila zadovoljstvo nad menjavo blaga in storitev, ki v zadnjih letih narašča za povprečno 10 odstotkov na leto. Po njunih ocenah pa obstaja še velik potencial, ki se kaže tudi v turizmu in poslovnih storitvah. Slovenski predsednik vlade je ob tem poudaril, da je Irska tudi država dobrih praks, ki jih velja posnemati. Pri tem je izpostavil področje črpanja evropskih sredstev, uspešnega privabljanja neposrednih tujih investicij v visoko tehnološke dejavnosti ter inovacije pri razvoju.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša je svojemu irskemu kolegu predstavil tudi prioritete slovenskega predsedovanja. Ob tej priložnosti se mu je zahvalil za podporo pri nekaterih ključnih korakih, ki jih je Slovenija že naredila oziroma jih še bo do konca junija letošnjega leta. V zvezi s tem sta sogovornika govorila tudi o pripravah na spomladanski Evropski svet, kjer se bo Evropska unija soočila z izzivi na področju izvajanja druge faze Lizbonske strategije, z okoljsko energetskim paketom in razmerami na finančnih trgih. Irski gost je med drugim tudi povedal, da bo referendum o Lizbonski pogodbi na Irskem predvidoma potekal junija letos.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Na drevišnjih pogovorih je beseda tekla tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu po razglasitvi neodvisnosti Kosova. Slovenski in irski premier sta izrazila zadovoljstvo, da je Evropska unija pravočasno sprejela svoje odločitve, predvsem pa, da je bila pri tem enota. Po besedah slovenskega predsednika vlade bo misija Evropske obrambne in varnostne politike v prihodnjih mesecih tudi konkretno prevzela iniciativo na Kosovu. Premierja pa sta govorila tudi o razmerah v Čadu. »Delimo skupno zadovoljstvo, da je tukaj prišlo do konkretnih korakov, ki bodo pomagali predvsem pri blažitvi in odpravljanju humanitarne katastrofe, povzročene z razmerami v sosednjem Darfurju,« je dejal premier Janez Janša.

 

Predsednika obeh vlad sta izmenjala tudi poglede na priprave Evropske unije na srečanja z drugimi državami, predvsem z državami Latinske Amerike in Karibov.

 

Predsednik irske vlade Bertie Ahern se je ob smrti bivšega predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška vpisal tudi v žalno knjigo. (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

  Izjava predsednika Vlade RS

     Novinarska konferenca predsednika Vlade RS in predsednika irske vlade

 


Nazaj na seznam
|
Na vrh