Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
01.03.2008
Premier Janez Janša v Lechu: EU je Srbiji že zdavnaj ponudila roko, prvi korak pa je na strani Srbije

Na povabilo avstrijskega zveznega kanclerja Alfreda Gusenbauerja se je predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša danes udeležil 11. Evropskega foruma, ki je potekal v avstrijskem zimskošportnem središču Lech. V ospredju pogovorov med udeleženci srečanja so bila okoljsko-energetska vprašanja ter perspektive Zahodnega Balkana.

 


(Foto: Daniel Novakovič/STA)

 

Udeleženci foruma so soglašali glede potrebe po evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana. Slovenski premier Janez Janša je ob tem dejal, da se je Evropska unija na razmere na Balkanu tokrat, za razliko od 90. let, odzvala pravočasno in ustrezno. Po njegovih besedah je evropska prihodnost za države v regiji močna spodbuda ter jim prinaša tudi konkretne možnosti za nadaljnjo blaginjo in razvoj. Evropska unija mora zato ostati močno zavezana ureditvi razmer na Zahodnem Balkanu, saj je to zgodbo treba zaključiti in se nato posvetiti tudi ostalemu sosedstvu unije. Dodal je, da se Evropska unija na Zahodnem Balkanu trenutno sooča z zelo težavno situacijo, ki pa se postopoma vseeno umirja. Izrazil pa je tudi upanje, da bo regija čez nekaj mesecev precej bolj stabilna kot je sedaj, države pa se bodo zopet lahko posvetile svoji evropski poti.

 


(Foto: BH/Bobo)

 

Med pozitivnimi dogodki, ki nekoliko blažijo negativne novice z Zahodnega Balkana v zadnjih dneh, je predsednik vlade omenil obisk študentov beograjske univerze na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu, potem ko so protestniki tega 17. februarja razdejali. Študentje so namreč po prinesli novo okno in pri tem sporočili, da je Evropska unija njihova prihodnost. »Srbiji nihče ni zaprl vrat, je pa evropska perspektiva nekaj, kar mora biti v soglasju z obema stranema - tistimi, ki sprejemajo medse ter tistimi, ki vstopajo. Prvi korak je sedaj na strani Srbije,« je povedal premier. Evropska unija je tako Srbiji že zdavnaj ponudila roko in na tem stališču unija ostaja ne glede na to, da so iz Srbije v zadnjem času prihajali nekateri signali, ki niso bili ohrabrujoči. Po njegovem mnenju so nedavne predsedniške volitve v Srbiji pokazale, da je proevropska usmeritev srbskega naroda večinska in zaradi tega je Evropska unija opogumljena pri nadaljnjih korakih.

 


Predsednik Vlade RS in predsednik Evropskega sveta Janez Janša v pogovoru s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom (Foto: BH/Bobo)

 

»Stališče Evropske unije glede Kosova je bilo usklajeno na Evropskem svetu marca lani ter februarja na Svetu za splošne in zunanje zadeve in v skladu s tem seveda gremo naprej. Zdaj je tudi že 12 članic Evropske unije priznalo Kosovo, tako da povratka nazaj ni. Pred nami so izzivi, na katere odgovarjamo na način, da regijo dolgoročno stabiliziramo,« je dejal predsednik Evropskega sveta Janez Janša.

 


Kombinacija rekreacije, smučanja in visoke politike se je kot vedno doslej izkazala kot najbolj učinkovita. V neformalnem ozračju se namreč rojevajo kompromisne rešitve tudi najbolj zapletenih problemov (Foto: BH/Bobo)

 

Drugi pomembni temi današnjih pogovorov v Lechu pa sta bila boj proti podnebnim spremembam ter skupna evropska energetska politika. Udeleženci so izrazili upanje, da bo podnebno-energetski paket, ki ga je januarja predstavila Evropska komisija, z manjšimi popravki sprejet še pred 15. konferenco pogodbenic konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah konec leta 2009 v Koebenhavnu. Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso tako verjame v dogovor o skupnem energetskem trgu še v času slovenskega predsedovanja EU ter v dogovor o podnebno-energetskem paketu v času naslednjega francoskega predsedovanja. Po njegovem mnenju ne gre zgolj za okoljsko vprašanje, temveč tudi za vprašanje varnosti oskrbe z energijo ter nadaljnje konkurenčnosti evropskega gospodarstva, kjer mora Evropska unija igrati vodilno vlogo.

 

Avstrijski zvezni kancler Alfred Gusenbauer (levo) in premier Janez Janša sta kljub slabim vremenskim razmeram dopoldne napravila nekaj zavojev po okoliških strminah Lecha (Foto: BH/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša je ob tej priložnosti pojasnil, da so še posebej v pripravah na Evropski svet, ki bo 13. in 14. marca letos, neformalna srečanja, kot je forum v Lechu, zelo koristna, saj pomagajo pri osvetlitvi nekaterih pomembnih izzivov v povezavi z energetskimi vprašanji, kar bo prihranilo kar nekaj dela na samem vrhu.

 

Poleg slovenskega premierja in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše se foruma v Lechu ob gostiteljih, avstrijskem zveznem kanclerju Alfredu Gusenbauerju in ministrici Ursuli Plassnik, udeležujejo še predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner ter predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.

Nazaj na seznam
|
Na vrh