Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
03.03.2008
Premier Janez Janša z novoizvoljenim ruskim predsednikom o sodelovanju med Rusko federacijo ter Slovenijo in EU

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je potem, ko je že sinoči čestital zmagovalcu ruskih predsedniških volitev Dmitriju Medvedjevu za volilni uspeh, danes v telefonskem pogovoru z novoizvoljenim ruskim predsednikom izmenjal poglede na sodelovanje tako v bilateralnem kot tudi evropskem okviru.

 

Novoizvoljeni ruski predsednik je poudaril, da se bo zavzemal za napredek dialoga med Evropsko unijo in Rusko federacijo ter da se veseli srečanja na vrhu EU – Ruska federacija, ki bo junija v Hanti-Mansijsku. Slovenski premier Janez Janša in novoizvoljeni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev sta soglašala, da je ob visokem strateškem pomenu partnerstva med Evropsko unijo in Rusijo pomemben stabilen pravni okvir njunega sodelovanja. Premier Janša je zagotovil, da si bo prizadeval za čimprejšnjo uskladitev pogajalskih izhodišč na strani Evropske unije.

 

Sogovornika sta se strinjala, da so bilateralni odnosi med Slovenijo in Rusijo zelo dobri, da se blagovna menjava med državama iz leta v leto krepi in da je skupaj moč poiskati še nove dodatne priložnosti za krepitev sodelovanja. Novoizvoljeni predsednik Dmitrij Medvedjev je izpostavil pomen ohranjanja spomina na umrle ruske vojake v času 1. svetovne vojne v okviru vsakoletnih slovesnosti ob ruski kapelici na Vršiču, slovenski predsednik vlade pa tudi pomen sodelovanja v okviru foruma Slovanskih kultur.

 

Premier Janez Janša je poudaril možnosti, ki jih ponuja obdobje, ko Slovenija predseduje Svetu EU. Sogovornika sta ugotovila, da predsedovanje prve slovanske članice pomeni priložnost za nadaljnjo krepitev odnosov med Evropsko unijo in Rusijo.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh