Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.03.2008
Premier Janez Janša protestiral pri hrvaškem premierju zaradi kršenja sklenjenih dogovorov

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o nedavnih hrvaških posegih v slovensko lastnino ob Dragonji. Kot je dejal je situacija resna, zato je v telefonskem pogovoru hrvaškemu premierju Ivu Sanadarju že izrazil protest zaradi kršenja brionskega dogovora, ki je bil sklenjen leta 2005.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Povedal sem mu tudi, da je blejski dogovor iz avgusta lanskega leta v nevarnosti, v kolikor se bodo takšni posegi nadaljevali. Dobil sem odgovor, da gre tukaj pravzaprav za neko dejanje, ki ni v pristojnosti hrvaške vlade, ampak ga je izvedla bujska občina,« je dejal slovenski premier. Ob tem pa je poudaril, da je svojega hrvaškega kolega opozoril, da je v postopku, ko je šlo za prodajo slovenskega zemljišča, sodelovalo tudi hrvaško ministrstvo za kmetijstvo. »To zemljišče je slovensko. Razpolaganje s temi zemljišči s strani tistih, ki za to niso pristojni, ima nične pravne posledice,« je spomnil predsednik vlade Janez Janša in dodal, da v kolikor bi to kdo skušal spremeniti na silo, bo »lastnik svojo lastnino ščitil«.

 

Po besedah predsednika vlade Janeza Janše se s hrvaškim kolegom nista strinjala o samem poteku in razlogih za ta konflikt. Vendar pa sta se dogovorila, da se nemudoma sestane mešana komisija, ki je bila ustanovljena na podlagi blejskega dogovora, katere naloga je, da natančno določi sporne točke ob meji med Slovenijo in Hrvaško. Slednje bo po mnenju slovenskega premierja omogočilo lažji nadzor izvajanja brionskega sporazuma ter omogočilo, da se za sporne točke poišče ustrezna rešitev.

 

Slovenski premier je ob tej priložnosti še povedal, da bo v primeru nadaljnjih enostranskih kršitev brionskega dogovora, predlagal zamrznitev izvajanja odločitev, ki jih je Vlada Republike Slovenije sprejela na podlagi blejskega dogovora. Le-te pa se nanašajo na določitev pravnega okvira za posredovanje mejnega vprašanja tretji strani in ustanovitev mešane komisije za določitev spornih točk ob meji.

 

»Želeli bi si, da se Republika Hrvaška zaveda pomena zgodovinskega trenutka, v katerem je, ko mora zaključiti pogajanja z Evropsko unijo,« je dejal predsednik vlade Janez Janša in ob tem poudaril, da Hrvaška na tej poti potrebuje prijatelje. Enostranske poteze pa prijateljstva ne krepijo je še poudaril.

 

        Novinarska konferenca predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh