Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.03.2008
Izjava predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše ob evropskem dnevu spomina na žrtve terorizma

Danes minevajo štiri leta od nesmiselnega, brutalnega in vse obsodbe vrednega terorističnega napada v Madridu. Ta dan se Evropa z veliko žalostjo spominja vseh žrtev, ki so v terorističnih napadih izgubile življenje. Prav tako izražamo globoko solidarnost s tistimi, ki so v njih utrpeli poškodbe ali ostali brez svojih najbližjih.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Zavedamo se, da izrazi sočutja nikoli ne morejo odtehtati bolečine prizadetih. Vendar pa evropski dan spomina na žrtve terorizma predstavlja tudi jasno zavezo, da se tej grožnji zoperstavimo z vso odločnostjo. V zadnjih letih je bil dosežen tudi napredek pri preprečevanju terorističnih dejanj. V teh naporih so angažirani vsi dejavniki: države, najpomembnejše mednarodne organizacije, različne oblike regionalnih povezav in organizirana civilna družba.

 

Napredovala so tudi prizadevanja za boljše poznavanje vzgibov storilcev terorističnih dejanj. Slovenija je med svoje najožje prioritete predsedovanja Svetu EU uvrstila medkulturni dialog, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in strpnosti. Pomeni zavračanje kulture nasilja, ki jo želijo vsiliti nekatere sprevržene ideologije. Kulturne, verske in druge razlike, ki spremljajo proces globalizacije, namreč nikakor ne morejo postati opravičilo za teroristično nasilje.

 

Sodobna Evropa temelji na svobodni in odprti družbi, človekovih pravicah in na načelih demokratične in pravne države. Teh vrednot ne sme omajati nobeno teroristično dejanje. Obenem pa jih ne smejo spregledati niti naša plemenita prizadevanja za uspešen boj proti terorizmu.

 

Janez Janša

predsednik Vlade Republike Slovenije 

Nazaj na seznam
|
Na vrh