Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
12.03.2008
Premier Janez Janša: Naša skupna naloga je, da obujamo evropsko kolektivno izkušnjo

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes v Strasbourgu udeležil plenarnega zasedanje Evropskega parlamenta ob 50. obletnici omenjene institucije.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša je v svojem nastopu primerjal Evropo pred petdesetimi leti z današnjim časom ter ob tem poudaril, da nas pogled na prehojeno pot in na razcvet evropske demokracije v zadnjih petih desetletjih lahko navdaja s ponosom ter z velikim občutkom hvaležnosti do očetov evropske ideje. »Sedemindvajset vodij držav, izmed katerih nas je več kot tretjina še pred dvajsetimi leti živelo pod totalitarnimi režimi, bo jutri odločalo za skupno mizo. Tudi širša Evropa danes skoraj v celoti živi v svobodi in demokraciji. To je dosežek, ki ga velja ozavestiti in proslavljati,« je dejal slovenski premier.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Poudaril je, da v multi-polarnem svetu, kateremu smo priče petdeset let kasneje, ne gre več zgolj za gospodarsko ali politično tekmovanje, ampak vedno bolj tudi za sodelovanje pri iskanju odgovorov na aktualne izzive. »Če je bilo prvih petdeset let EU namenjenih evropski agendi – našemu političnemu in gospodarskemu razvoju in reformam, bo v naslednjih petdesetih letih zagotovo bolj v središču pozornosti tudi globalna agenda,« je dejal premier ter kot dokaz za svojo trditev navedel dnevni red prihodnjega zasedanja Evropskega sveta, ki se bo v Bruslju začel jutri. »Na lizbonske izzive, okoljsko-energetska vprašanja in pretrese na finančnih trgih bomo ustrezno odgovorili le, če bomo pri tem upoštevali tudi svetovne trende in svetovne akterje ter vse skupaj vključili tudi v svoje aktivnosti,« je poudaril.

 

Leta 2008 Lizbonska pogodba, po besedah predsednika slovenske vlade, pomeni za Evropski parlament velik korak naprej, tako kot so tudi leta 1958 Parlamentarni skupščini nove odgovornosti prinesle Rimske pogodbe. »Postopek soodločanja se bo razširil na skoraj vse evropske politike; okrepila se bo vloga parlamenta pri demokratičnem nadzoru, sklepanju mednarodnih sporazumov in imenovanju najvišjih evropskih predstavnikov,« je poudaril premier, ki je ob tem izpostavil tudi vodilno vlogo Evropskega parlamenta na področju človekovih pravic in medkulturnega dialoga.

 

Premier Janez Janša, predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in podpredsednik Državnega zbora RS Vasja Klavora (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Spekter aktivnosti Evropske unije je vedno večji, vendar, po mnenju slovenskega premierja, za vse velja pravilo, da uspeh raste premo sorazmerno enotnostjo med državami članicami, sektorji, interesnimi skupinami in generacijami, med regionalnimi, nacionalnimi, evropskimi in globalnimi akterji. »Zato je naša skupna naloga, da obujamo evropsko kolektivno izkušnjo. Iz nje lahko črpamo moč za spopad z aktualnimi izzivi. Pogled nazaj moramo združiti z mislijo za naprej. Če pred petdesetimi leti ne bi združili moči, danes verjetno ne bi živeli v miru in blaginji. Podobno velja tudi za naslednjih petdeset let,« je v zaključku poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

 

      Govor predsednika Vlade RS

   Uvodni del zasedanja Evropskega parlamenta

Nazaj na seznam
|
Na vrh