Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.03.2008
Premier Janez Janša: Odločitev Sabora je pomemben korak k odstranitvi ovir na poti Hrvaške v EU

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki se v Bruslju udeležuje spomladanskega zasedanja Evropskega sveta, je ob tej priložnosti komentiral davišnjo odločitev Sabora Republike Hrvaške, da s 15. marcem 2008 zamrzne izvajanje Zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranskem morju za države članice Evropske unije.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša je pozdravil odločitev hrvaškega parlamenta ter poudaril, da je Hrvaška naredila pomemben korak pri odstranitvi ovir na njeni poti k hitrejšemu zaključku pogajanj z Evropsko unijo. »To je bila politična in tudi psihološka ovira na poti Hrvaške v samo Unijo, zato se ta korak lahko smatra tudi kot nek preboj v razumevanju tega kaj Evropska unija je, kaj pomenijo pogajanja in kakšno oviro lahko predstavljajo enostranski ukrepi,« je dejal premier.

 

Hrvaška se lahko sedaj, po besedah predsednika slovenske vlade, osredotoči na pospešitev pogajanj za vstop v Evropsko unijo, saj ima slednja zagotovo tako politično voljo, kot tudi ustrezne kapacitete za to, da se pogaja hitreje. »Odgovor na to ali bo Hrvaška lahko zaključila pogajanja do sredine naslednjega leta je predvsem v rokah njenih pogajalcev in hrvaške vlade. Možnosti za to obstajajo, izzivi zdaj niso več toliko politični ali pa v smislu ovire kot je bila ta ZERC, ampak ležijo v konkretnih vprašanjih in izzivih, ki jih je treba zapreti pri vsakem posamičnem poglavju posebej,« je povedal premier Janez Janša.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V zvezi z nadaljnjim reševanjem vprašanja državne meje med Slovenijo in Hrvaško je predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša dejal, da komisije, ki so bile ustanovljene z namenom iskanja rešitve, delujejo. »Upam, bo v kratkem prišlo tudi do soočenja predlogov, ki so bili pripravljeni na obeh straneh in potem bomo videli kako blizu smo rešitvi,« je menil premier.

 

Predsednik vlade Janez Janša je v pogajanjih Republike Hrvaške za članstvo v Evropski uniji opozoril tudi na problem pri poglavju ribištva, pri čemer je se je zavzel za rešitev, ki Slovenije ne bo postavila v manj ugoden položaj, v kakršnem je bila pred članstvom v Evropski uniji. »V kolikor tudi tukaj najdemo rešitev, potem kakšnih drugih večjih ovir, v kolikor se ne bodo na novo iznašle – in nekateri so bili pri tem doslej žal, precej inovativni – ne vidim,« je zaključil premier Janez Janša.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh