Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.03.2008
Premier Janez Janša za več sinergije med gospodarskimi, socialnimi in okoljskimi vidiki aktivnosti EU

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes v Bruslju udeležil Tripartitnega socialnega vrha, ki tradicionalno poteka pred spomladanskim srečanjem voditeljev držav in vlad evropske sedemindvajseterice. Osrednji temi pogovorov slovenskega premierja z evropskimi socialnimi partnerji so bili Lizbonska strategija in energetsko-podnebna vprašanja.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik Evropskega sveta Janez Janša je po srečanju povedal, da je tokratna razprava v prvi vrsti želela dati odgovore na vprašanji kako izboljšati lastništvo nad lizbonskimi reformami ter kako izkoristiti boj proti podnebnim spremembam za ustvarjanje novih delovnih mest in spodbujanje gospodarske rasti. »Seveda pa tudi kako vse to bolje implementirati v nacionalnih reformnih programih,« je še povedal slovenski premier. Po njegovih besedah so udeleženci vrha soglašali, da je odgovornost izvajanja Lizbonske strategije potrebno prenesti tako na regionalne in lokalne organe, kakor tudi na vse državljane, saj bi se le tako lahko približali uresničevanju gesla »Lizbona za vse«.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V zvezi z energetsko-podnebnimi vprašanji pa je predsednik slovenske vlade izpostavil, da bodo vse Evropejke in Evropejci morali sprejeti določene okoljske zaveze, ki pa bi v življenju posameznika predstavljale zgolj delno spremembo vsakdanjih navad. »Samo zamenjava navadnih žarnic z varčnimi, nekoliko zmanjšana temperatura gretja v prostorih in zmanjšana poraba vode lahko v seštevku bistveno prispevajo k doseganju energetskih in okoljskih ciljev,« je povedal premier Janez Janša. Ob tem je dodal, da je v prihodnosti potrebno opraviti več razprav o vplivu podnebnih sprememb na gospodarsko konkurenčnost in zaposlovanje. »Visoki okoljski standardi lahko tudi pospešujejo konkurenčnost, ustvarjajo nova tržišča in tudi nova delovna mesta,« je dejal in kot primer navedel industrijo vetrne energije, v kateri se je število zaposlenih v zadnjih desetih letih potrojilo.

 

Predsednik vlade RS Janez Jansa se rokuje z generalnim sekretarjem Bussines Europe Philippejem de Buckom, v ozadju predsednik Bussines Europe Antoine Seiliere (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša se je tudi zavzel za več sinergije med gospodarskimi, socialnimi in okoljskimi vidiki različnih aktivnosti. Posebej pomembna je tudi komunikacija in informiranje vseh Evropejk in Evropejcev o koristih, ki jih prinašajo odgovori na različne obravnavane izzive, pri čemer imajo pomembno vlogo tudi mediji. »Te koristi so v več delovnih mestih, v bolj zanesljivi oskrbi z energijo in seveda v čistejšem okolju,« je zaključil premier Janez Janša.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

  Novinarska konferenca slovenskega predsedstva EU

Nazaj na seznam
|
Na vrh