Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.03.2008
Premier Janez Janša: EU smo ustrezno opremili za nadaljnji spopad z najbolj aktualnimi izzivi

»Z zaključki smo potrdili to, kar smo si zastavili na treh ključnih področjih, in tako Evropsko unijo ustrezno opremili za nadaljnje spopadanje z najbolj aktualnimi izzivi, s katerimi se sooča v tem trenutku,« je na novinarski konferenci po koncu spomladanskega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju dejal predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša. Kot je dejal, je bil začet nov triletni cikel Lizbonske strategije, potrjena so bila temeljna načela za sprejem podnebno-energetskega paketa in sprejeti odgovori na tekoče izzive za povečanje stabilnosti finančnih trgov.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša je izrazil prepričanje, da se bo Lizbonska strategija v drugem ciklu izkazala za še bolj učinkovito od prvega cikla, saj odgovarja na izzive časa ter globalizacijsko in komunikacijsko revolucijo. »Zavedamo se, da se ekonomski, socialni in okoljski izzivi prepletajo, zato mora biti naš odgovor na te izzive celovit,« je poudaril premier. Novi izzivi, kot so podnebne spremembe, odpirajo tudi nove priložnosti za modernizacijo evropskega gospodarstva in za usmerjanje k tehnologijam prihodnosti.

 

Podnebno-energetski sveženj, ki je bil predstavljen januarja letos, po besedah slovenskega predsednika vlade, predstavlja prvi celovit odgovor Evropske unije na izzive in priložnosti 21. stoletja. Kot je dejal, je bil predlog, ki ga je pripravila Evropska komisija, ocenjen kot zelo dobra osnova za ravnanje na okoljskem področju v prihodnje. Na tokratnem srečanju so se voditelji držav sedemindvajseterice zavezali, da bodo dogovor o celotnem svežnju dosegli do konca leta 2008. Pri tem bo izjemnega pomena konstruktivno delo in sodelovanje med vsemi institucijami Evropske unije. S tem je soglašal tudi premier Janez Janša, ki je ob tem dodal: »Vesel sem, da imamo tukaj, kot je dejal včeraj predsednik Evropskega parlamenta, obljubljeno pomoč te institucije v tistih delih, kjer Evropski parlament sodeluje pri sprejemanju tega paketa.« Na vrhu so bila potrjena tudi temeljna načela, ki bodo osnova za razpravo o podrobnih elementih podnebno-energetskega svežnja v prihodnjih mesecih. Ta načela so: gospodarska uspešnost in splošna učinkovitost, solidarnost in pravičnost pri porazdelitvi naporov za doseganje teh ciljev ter preglednost.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Evropski svet je razpravljal tudi o zgornji meji emisij na ravni Evropske unije. »Dosedanji sistem, ki je temeljil na določanju nacionalnih zgornjih mej emisij, ni zagotavljal zadostnega jamstva, da bodo cilji zmanjšanja emisij, ki smo jih potrdili marca lanskega leta, dejansko doseženi. Tako smo se danes dogovorili, da podpremo pristop oblikovanja skupne zgornje meje dovoljenih emisij na ravni Evropske unije,« je povedal premier.

 

Današnja razprava se je dotaknila tudi problematike sektorjev, ki so zaradi višjih okoljskih standardov v Evropski uniji dodatno izpostavljeni mednarodni konkurenčnosti. Kot je dejal slovenski premier lahko selitev industrije iz držav Evropske unije v tretje države povzroči resne ekonomske in socialne težave doma. Hkrati pa z nižjimi standardi vseeno prispeva k globalnemu povečanju emisij toplogrednih plinov. Po mnenju predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta je prava rešitev pravočasen sprejem globalnega sporazuma na področju podnebnih sprememb za obdobje po letu 2012. Le-ta mora zagotoviti enake okoljske zahteve za vse. Premier je poudaril, da aktualne analize Evropske komisije kažejo, da naj bi predlagani ukrepi vodili k izboljšanju energijske intenzivnosti skoraj za eno tretjino do leta 2020.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Na spomladanskem Evropskem svetu, so bile sprejete odločitve vezane tudi na trenutno dogajanje na finančnih trgih. Premier Janez Janša je dejal, da so bili na vrhu soglasni o potrebi po ukrepanju na področju preglednosti, standardov vrednotenja, bonitetnih okvirjev in učinkovitosti kriznega upravljanja ter delovanja trga in strukturnih spodbud. »Strinjali smo se, da je primarna odgovornost za izboljšanje situacije na zasebnem sektorju,« je dejal premier in ob tej priložnosti pozval finančne institucije, da v okviru svojih pristojnosti pripomorejo k zmanjševanju negotovosti na trgih. »Aprila bo v Sloveniji neformalno srečanje ECOFIN-a. Tam bo opravljen obsežnejši pregled in Evropski svet se bo k temu vprašanju ponovno vrnil jeseni,« je še pojasnil predsednik slovenske vlade.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

   Novinarska konferenca slovenskega predsedstva EU

Nazaj na seznam
|
Na vrh