Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.03.2008
José Manuel Barroso: Čestitke Sloveniji za profesionalno in uspešno predsedovanje

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je na novinarski konferenci po končanem spomladanskem Evropskem svetu Sloveniji čestital za prvo predsedovanje na vrhu Evropske unije. »Čestitam predsedniku slovenske vlade Janezu Janši in njegovi ekipi za zelo profesionalno predsedovanje,« je poudaril predsednik Evropske komisije po koncu spomladanskega vrha, prvega pod slovenskim predsedstvom.

 

Premier Janez Janša in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

 Kot je dejal, je uspešnost predsedovanja najbolje presoditi na podlagi sklepov - ne po straneh, ampak po vsebini. »Če preberete sklepe tokratnega vrha, se boste strinjali, da je v njih veliko vsebine, in to o zelo težkih temah: finančna nestabilnost, obnovljena lizbonska strategija za rast in delovna mesta ter podnebje in energija,« je poudaril José Manuel Barroso. Po njegovem mnenju so to zelo pomembne teme, ki bodo oblikovale prihodnost Evrope. Na vseh teh področjih je slovensko predsedstvo z delom razjasnilo sklepe in doseglo veliko napredka v primerjavi s splošnim dogovorom leto nazaj ter dodal, da je bil to splošni dogovor o ciljih, ki jih je potrebno zdaj uresničiti.

 

Premier Janez Janša in generalni sekretar Sveta EU Javier Solana (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik Vlade RS in predsednik Evropskega sveta Janez Janša pa je o prvih izkušnjah po končanem spomladanskem vrhu EU izrazil veselje nad sprejemom nekaterih sklepov, ki so bili sicer že dolgo časa v zraku. »To ne bi bilo mogoče, če ne bilo zelo naklonjenega odnosa vseh institucij, ki so pri tem sodelovale na evropski ravni, še posebej Evropske komisije in sekretariata Sveta EU,« je dodal. Prav tako pa to ne bi bilo mogoče brez zelo naklonjenega in konstruktivnega sodelovanja predsednikov držav in vlad, s katerimi je predsedstvo v zadnjih desetih dnevih zelo intenzivno komuniciralo in tudi usklajevalo stališča. Tako je zasedanje Evropskega sveta potekalo »v okviru pričakovanja in to se je lahko zgodilo, ker so prej vsi tisti, pristojni za pripravo takšne seje, v to vložili ogromno naporov, ogromno neprespanih ur, da smo lahko stvari predhodno uskladili ali vsaj zagotovili ustrezne odgovore na dileme, za katere smo pričakovali, da se bodo izpostavili«, je sklenil predsednik vlade in Evropskega sveta Janez Janša.

Nazaj na seznam
|
Na vrh