Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.03.2008
Premier Janez Janša: Med Slovenijo in Poljsko ni odprtih vprašanj

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je danes v Ljubljani gostil predsednika Vlade Republike Poljske Donalda Tuska. Tokratno srečanje je bilo namenjeno nadaljnji krepitvi političnega dialoga in izmenjavi stališč o vprašanjih, ki so na dnevnem redu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Posebna pozornost je bila posvečena aktualnim razmeram na Zahodnem Balkanu ter evroatlantski perspektivi držav te regije. Sogovornika sta govorila tudi o prihodnjem razvoju evropske sosedske politike.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednika vlad sta se strinjala, da so dvostranski odnosi med državama odlični, sodelovanje pa se je v zadnjem času še okrepilo. Menjava blaga in storitev je v letu 2007 prvič presegla milijardo evrov in je bila za 20% večja kot leto poprej. Po besedah premierja Janeza Janše je Poljska eden najpomembnejših gospodarskih partnerjev Slovenije. Ob tem je izrazil veselje nad povečanim obiskom poljskih turistov v Sloveniji in slovenskih na Poljskem. Dobro sodelovanje med državama se kaže tudi na drugih področjih. Kot primer je slovenski predsednik vlade navedel pred kratkim podpisan sporazum o sodelovanju na konzularnem področju.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Obe državi dobro sodelujeta tudi v okviru Evropske unije in zveze NATO. Kot je dejal premier Janez Janša je Poljska pomemben partner v Evropski uniji, še zlasti pri oblikovanju evropske politike do vzhodnih sosed. Ob tem je dodal, da je bila poljska iniciativa o dodatni krepitvi in nadgradnji evropske vzhodne politike podprta tudi na spomladanskem zasedanju Evropskega sveta pretekli teden. »Zaprosili smo Poljsko, da tudi konkretizira in vsebinsko opredeli ta projekt. Na tej podlagi bo Evropski svet o njej junija tudi odločal,« je še povedal premier Janez Janša.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Oba premierja sta ocenila tudi zaključke pravkar končanega zasedanja Evropskega sveta. Poljski predsednik vlade je ob tej priložnosti pohvalil slovensko predsedovanje in napore, ki jih Slovenija vlaga v izpolnjevanje svojih prioritet. Sogovornika sta izmenjala tudi poglede na razmere na Zahodnem Balkanu. V tej regiji Poljska sodeluje s pripadniki mirovnih sil, še posebej angažirana pa je na Kosovu. Premier Janez Janša je poljskemu kolegu izrazil tudi obžalovanje zaradi poškodb, ki so jih poljski pripadniki sil Združenih narodov utrpeli ob zadnjih spopadih v Kosovski Mitrovici. »Žal so nekateri, ki ne razumejo, da so mednarodne sile na Kosovu predvsem za zagotavljanje stabilnosti in zaščito manjšin, uporabili nasilje proti pripadnikom mednarodnih sil,« je obžaloval predsednik slovenske vlade.

 

Sogovornika sta nekaj besed namenila tudi aprilskemu vrhu zveze NATO v Bukarešti, ki je pomemben iz vidika širitve te organizacije. Oba še posebej podpirata vključitev Ukrajine in Gruzije v pripravljene načrte za članstvo v zvezi NATO. Po njunem mnenju bi takšne aktivnosti dolgoročno okrepile varnostni položaj v tem delu Evrope in s tem izboljšale tudi varnostni položaj celotne Evropske unije.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

  Novinarska konferenca predsednika Vlade RS in predsednika poljske vlade

Nazaj na seznam
|
Na vrh