Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.03.2008
Premier Janez Janša: Ponovno srečanje po prvem sestanku mešane komisije mednarodno-pravnih strokovnjakov

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes popoldan sestal s predsedniki parlamentarnih strank, s katerimi je obravnaval odnose med Slovenijo in Hrvaško. Kot je dejal po sestanku, je svoje kolege informiral o delu komisij, ki so bile ustanovljene tudi na podlagi pogovora parlamentarnih strank iz lanske jeseni.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Po besedah premierja prva komisija pripravlja evidenco spornih točk na meji med Slovenijo in Hrvaško, druga pa slovenski predlog vprašanja, ki bi ga predložili tretji strani. Na današnjem sestanku je bilo ugotovljeno, da je zaradi volitev v sosednji državi ter enostranske uveljavitve hrvaške ekološko ribolovne zaščitne cone, ki je bila v nasprotju z dogovorom z Evropsko komisijo, Slovenijo in Italijo, prišlo do 2 mesečne zamude. »Dokler ta ovira ni bila odstranjena, ni bilo možno nadaljevati z delom ustanovljenih komisij,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je dodal, da sta se po preklicu veljavnosti cone za države članice Evropske unije že sestala predsednika obeh komisij, ki sta se dogovorila o delu komisij v prihodnje.

 

Kot je napovedal premier se bodo predsedniki parlamentarnih strank ponovno srečali po prvem sestanku mešane komisije mednarodno-pravnih strokovnjakov. »Na tem sestanku bo bolj jasno, ali je možno v realnem času pričakovati rešitve po poti, ki smo jo jeseni izbrali,« je menil premier. Kot je še dejal je bilo danes doseženo soglasje, da je delo komisije, ki določa sporne točke na meji med Slovenijo in Hrvaško, koristno tudi zato, ker bo njihova določitev omogočala operacionalizacijo Brionskega izjave o spoštovanju stanja na dan 25. 6. 1991 in izogibanje incidentov.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh