Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
28.03.2008
Premier Janez Janša: Evropska unija s sprejetimi odločitvami prevzema vodilno vlogo

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je na današnjem nadaljevanju 37. redne seje poslankam in poslancem Državnega zbora RS predstavil zaključke spomladanskega zasedanja Evropskega sveta, ki je 13. in 14. marca potekal v Bruslju. V svojem nastopu je osrednjo pozornost namenil zlasti tistim zaključkom tokratnega vrha, ki se nanašajo na zagon novega cikla Lizbonske strategije, razpravo o okoljsko-energetskem paketu ter odzivanje Evropske unije na razmere na svetovnih finančnih trgih. Ob tej priložnosti pa je podrobno predstavil tudi dogovor o nadgradnji Barcelonskega procesa – Uniji za Sredozemlje.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Voditelji evropske sedemindvajseterice so, po besedah slovenskega premierja, ob tej priložnosti ocenili dosežke prvega triletnega cikla Lizbonske strategije. »Ugotovljeno je bilo, da je strategija na dveh ključnih točkah - na gospodarski rasti in na socialnem vidiku - dala dobre rezultate.« Med večjimi poudarki novega cikla Lizbonske strategije so podjetnost, poudarek na razvoju novih, okolju prijaznih tehnologij ter boljša skrb za ljudi in socialna politika. Predsednik vlade je poslance državnega zbora seznanil tudi z odločitvijo Evropskega sveta o uvedbi »pete evropske svoboščine« - prost pretok znanja znotraj povezave.

 

V okviru razprave o okoljsko-energetskem paketu pa je, po besedah premierja Janeza Janše, sedemindvajseterica upoštevala globalno časovno dimenzijo, izpostavila pa je tudi konec kjotskega obdobja, ki se izteče leta 2012, in potrebo po načrtovanju ukrepov po omenjenem letu. Premier je poslance seznanil tudi z razpravo o emisijah toplogrednih plinov ter nevarnostmi, ki bi jih lahko povzročila selitev energetsko potratnih industrij v države izven Evropske unije. Okoljsko-energetska vprašanja bodo kot ena od prioritet slovenskega predsedovanja tudi osrednja tema pogovorov na vrhovih Evropske unije z Latinsko Ameriko in Karibi, Japonsko, Rusko federacijo in ZDA.

 

Premier Janez Janša je izpostavil, da sinteza vseh 36-ih sprejetih odločitev na tokratnem Evropskem svetu, pomeni bistveno bolj odločno vlogo Evropske unije, tudi ko gre za sodelovanje v globalnih razmerjih. »Unija je po eni strani poenotila nekatere poglede, po drugi strani pa je tudi kot prva izmed vseh ključnih globalnih dejavnikov zastavila cilje sebi ter postavila tudi okvirje in izhodišča za doseganje globalnih ciljev,« je še poudaril premier Janez Janša, ki je v nadaljevanju obravnave te točke dnevnega reda odgovarjal tudi na vprašanja poslank in poslancev.

 

  Nastop predsednika Vlada RS

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh