Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
30.03.2008
Premier Janez Janša: Slomškov idealizem še vedno živi

Predsednik vlade Janez Janša se je drevi v Ljubljani udeležil dobrodelnega koncerta Slomškove ustanove ter v svojem slavnostnem govoru spomnil, da je Anton Martin Slomšek uveljavil slovensko šolstvo tudi v imenu kulturne različnosti ali pestrosti. Ideal današnjega slovenskega šolstva je tako tudi nazorska različnost ali svoboda. Današnje Slomškove ustanove pa predstavljajo pomemben prispevek k praktičnemu udejanjanju nazorske svobode v šolstvu.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Oblikovanje Slomškove ustanove in podobnih je, po mnenju premierja, izraz pobude državljanov, ki se zavedajo, da je resnična avtonomija tista, ki ne čaka kaj bodo državni organi predpisali ter zapovedali. »Resnična avtonomija državljanov se izraža preko ustanavljanja različnih civilnih organizacij in postavljanja le teh na lastne materialne temelje. Naloga odgovorne države pa je, da takšnim pobudam odpira prostor in jih na neposreden ali posreden način podpira. S tem država krepi tudi samozavest in samostojnost državljanov,« je menil predsednik vlade.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Opozoril je, da slovenski kulturni prostor še vedno s težavo sprejema spoznanje, da socialna država ne temelji samo na socialnih transferjih, ampak tudi in predvsem na socialnih pobudah ljudi, na njihovi samoiniciativnosti in iznajdljivosti, na želji pomagati iz lastnih in plemenitih nagibov. »Zato z velikim veseljem pozdravljam nocojšnjo solidarno prireditev Slomškove ustanove in zasebnih katoliških gimnazij, ki so si za vsebino izbrale medkulturni dialog in na ta način podprle eno od tem oziroma prioritet v času našega vodenja Evropske unije,« je dejal premier in dodal, da tudi ta gesta dokazuje, da Slomškov idealizem še živi.

 

     Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh