Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
31.03.2008
Premier Janez Janša: Enotni schengenski prostor je eden od temeljev svobode, sodelovanja in napredka v Evropski uniji

»Pred tremi meseci, ko je Slovenija deloma vstopala v skupni evropski prostor prostega pretoka ljudi in kapitala, smo proslavljali prvič. Danes to delamo drugič in dokončno,« je dejal predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša na današnji slovesnosti ob ukinitvi mejne kontrole na notranjih letih in dokončni vključitvi Republike Slovenije v schengensko območje.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Ob tej priložnosti je premier Janez Janša poudaril, da komajda izpraznjene stavbe mejnih policij in carin že delujejo kot nekakšni arheološki skeleti ne tako daljne preteklosti ter predstavljajo spomenik izgubljenih priložnosti predhodnih generacij. Zgodovina Letališča Jožeta Pučnika, po njegovih besedah, predstavlja tudi tragično zgodovino prehoda iz totalitarizma v demokracijo. »Leta 1991 je namreč na tem mestu, pri blokadi tankovske enote Jugoslovanske vojske in obrambi letališča, padel pripadnik slovenske teritorialne obrambe Peter Petrič. Istega leta sta na letališki stezi pod streli jugoslovanske armade življenje izgubila dva tuja novinarja, Nikolas Vogel in Norbert Werner. Letališče samo pa je bilo junija 1991 podvrženo rušilnemu napadu jugoslovanskega vojnega letalstva,« je spomnil premier. 

 


(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

»Danes, ko tukaj v Sloveniji proslavljamo zadnje dejanje vstopa držav v schengenski prostor, svobodnega pretoka ljudi, izrekam zahvalo vsem slovenskim teritorialcem in policistom, ki so leta 1991 ubranili ali pridobili nazaj kopne, morske in letališke mejne prehode,« je dejal premier in dodal, da so branilci in osvoboditelji mejnih prehodov pred 17-timi leti omogočili odločitve, ki so tlakovale pot Slovenije v enakopravno družino evropskih narodov. 

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Kot je dejal premier Janez Janša se danes vrši zadnje dejanje, ukinitev mejnih kontrol na notranjih letih. »Načelo ukinitve notranjih meja ne pomeni, kot so se bali nekateri, manj varnosti za državljane držav članic schengenske skupine. Nasprotno, statistika dokazuje večjo pravno varnost, odkar je tudi Slovenija del schengenskega informacijskega sistema,« je dejal predsednik vlade. Po njegovih besedah je z današnjim dnem schengenski prostor, ki predstavlja enega od temeljev svobode, sodelovanja in napredka v Evropski uniji, dokončno izpolnjen.

 

     Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh