Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
02.04.2008
Premier Janez Janša: Slovenija za politiko odprtih vrat v zvezi NATO

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je ob prihodu na vrhunsko zasedanje zveze NATO v Bukarešti dejal, da bo Slovenija tudi na tokratnem vrhu zagovarjala nadaljevanje politike odprtih vrat, pri čemer bo posebna pozornost namenjena državam Zahodnega Balkana. Poudaril je, da se Slovenija v okviru tega zavzema tudi za povabilo Makedoniji za vstop v Zavezništvo.

 

Premier Janez Janša in Urška Bačovnik na sprejemu pri romunskem predsedniku Traianu Basescu in soprogi v okviru zasedanja vrha Zveze NATO (Foto: Bobo)

 

Po besedah premierja gre v primeru Makedonije in njenega imena zgolj za eno težavo, za katero pa meni, da jo bodo voditelji uspešno prešli. »Bilo bi namreč škoda, če država, ki je pomembna za stabilnost na Zahodnem Balkanu, zgolj zaradi ene bilateralne zadeve vabila v zvezo NATO ne bi prejela. Ta vrh bi bil namreč zaradi tega do neke mere okrnjen,« je dejal predsednik vlade in izrazil upanje, da bo prišlo do koraka naprej in bo vrh upravičil pričakovanja.

 

»Če katerakoli država, ki je izpolnila pogoje, na tem vrhu ne bi dobila povabila za članstvo v Zavezništvu, bi bila škoda. To bi bil na nek način tudi slab znak za nadaljnjo širitev Evropske unije,« je menil predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša. Dodal je, da je  Slovenija še posebej zainteresirana, da na tem področju ne pride do zastojev. Na tokratnem vrhu, na katerem premierja Janeza Janšo spremljata tudi zunanji in obrambni minister, bo pomemben del razprav namreč osredotočen okoli ambicij vrste držav, ki si želijo nadaljnje integracije in tesnejšega sodelovanja s Severnoatlantskim zavezništvom.

Nazaj na seznam
|
Na vrh