Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.04.2008
Premier Janez Janša: Potrebna je nadgradnja sodelovanja med zvezo NATO in Rusko federacijo

»Vrh zveze NATO v Bukarešti, na katerem so se voditelji držav in vlad danes sešli s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom, je okrepil varnost v evro-atlantskem prostoru. V veliki meri pa je s praktičnimi odločitvami odgovoril tudi na najbolj urgentne izzive kot so Afganistan, Kosovo in druge operacije, kjer NATO v tem trenutku sodeluje s svojimi silami,« je po končanem vrhu poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Medtem, ko je bil zadnji vrh zveze NATO, ki je bil leta 2006 v Rigi, transformacijski vrh, je bil tokratni širitveni. »Odločali smo se o nekaterih nujnih korakih, da se NATO modernizira in prilagodi novim izzivom, ki so nastali v tem času. Hkrati pa so bile sprejete tudi pomembne odločitev o širitvi – ne sicer tako obsežne kot smo pričakovali in za kar smo se tudi zavzemali – kljub temu pa je NATO po tem vrhu močnejše zavezništvo,« je dejal premier in opozoril na razširjeno partnerstvo, v katerem danes sodeluje preko 50 držav.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Voditelji držav in vlad so se na današnjem svetu NATO – Rusija strinjali, da je ta v času od svoje ustanovitve v Rimu pomembno prispeval h krepitvi Severnoatlantskega zavezništva. Prispeval pa je tudi k širitvi varnosti preko meja Zavezništva. Temu je na zasedanju pritrdil tudi ruski predsednik, ki je menil, da je sodelovanje na dobrih temeljih potrebno nadaljevati ter dodal, da so zaključki tega vrha v veliki meri sprejemljivi tudi za Rusijo.

 

Premier Janez Janša, Angela Merkel in Romano Prodi (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Po besedah predsednika vlade Janeza Janše v času mandata ruskega predsednika Vladimirja Putina ni prihajalo zgolj do zaostrovanj, ampak tudi do gradnje partnerskega odnosa med NATO-om in Rusko federacijo in sicer na številnih področjih, kar se kaže tudi v zelo konkretnem sodelovanju. Danes je bil tako podpisan sporazum o prostem prehodu zmogljivosti zveze NATO preko ozemlja Ruske federacije. »Gre za pomemben korak, ki nima samo praktičnega pomena. Ta dokazuje, da se kljub razlikam, ki obstajajo, vendarle nadaljujejo praktični koraki, ki kažejo na intenzivni dialog,« je dejal premier in dodal, da to  vzbuja upanje za nadgradnjo že doseženega sodelovanja.

 

Slovenski premier Janez Janša v pogovru z norveškim kolegom Jensom Stoltenbergom (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Sicer pa so se voditelji držav in vlad danes sestali tudi s predsednikom Ukrajine Viktorjem Juščenkom in govorili o odnosih med Zavezništvom in Ukrajino. Pohvalili so njeno aktivno sodelovanje v operacijah zveze NATO ter pozdravili dosežen napredek pri izvajanju potrebnih reform.

Nazaj na seznam
|
Na vrh