Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.04.2008
Predstavniki romske skupnosti so se premierju zahvalili za doslej opravljeno delo vlade

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je ob nedavnem svetovnem dnevu Romov sprejel predstavnike Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in Zveze Romov Slovenije. Govorili so o položaju Romov v Sloveniji, medsebojnem sodelovanju in urejanju statusa ter položaja Romov. Premierju Janezu Janši so se zahvalili za prizadevanja sedanje vlade pri reševanju romske problematike, saj po njihovih besedah, doslej še nikoli ni bilo storjeno toliko, kot v mandatu prav te vlade.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predstavniki romske skupnosti so poudarili, da se, tudi zahvaljujoč ukrepom in prizadevanjem državnih organov in lokalnih skupnosti, položaj romske skupnosti v Republiki Sloveniji postopoma izboljšuje. Izpostavili so sprejem krovnega zakona, ki ga je državni zbor na predlog vlade sprejel lani in s katerim se zagotavlja uresničevanje posebnih pravic pripadnikom romske skupnosti in s tem tudi realizacija 65. člena Ustave RS. Predsedniku vlade so se tudi zahvalili za podporo in pomoč pri izvedbi plenuma parlamenta romske organizacije, ki je bil letos v Murski Soboti in je bil deležen pozitivnih odmevov, tako v domovini kot tujini. Udeleženci tega so se namreč strinjali, da je bil v Sloveniji narejen velik korak naprej pri uresničevanju in zagotavljanju pravic Romov na različnih področjih. Predstavniki romske skupnosti pa so predsednika vlade seznanili tudi s težavami, s katerimi se še vedno srečujejo in pri tem izpostavili urejanje bivalnih razmer, izobraževanje in zaposlovanje.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je predstavnikom romske skupnosti zahvalil za njihovo pozitivno mnenje o delu vlade pri reševanju romske problematike in jim hkrati čestital za uspešno organizacijo plenuma. Poudaril je, da bo za rešitev še nerešenih zadev potrebno še veliko aktivnosti, skupnega dela in dobre volje na obeh straneh. Na področju izobraževanja odraslih bi tako veljalo razmisliti o kakšnem bolj inovativnem pristopu na nacionalni ravni in na ta način omogočiti boljše pogoje za zaposlovanje Romov. Občine pa je, po besedah predsednika vlade, potrebno vzpodbuditi k aktivnejšemu urejanju njihovih bivalnih razmer. Seznanil jih je tudi s projektom ustanavljanja pokrajin in jih pozval naj se pri tem projektu tudi sami bolj angažirajo ter kasneje tudi aktivno vključijo v samo upravljanje pokrajin. 

Nazaj na seznam
|
Na vrh