Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.04.2008
Premier Janez Janša: Ljubljanski proces je temelj za odpravo ovir za prost pretok znanja znotraj EU in večjo konkurenčnost evropskega gospodarstva

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes udeležil otvoritve Slovenskega poslovnega tedna, ki poteka v Ljubljani, in na katerem sodelujejo slovenski podjetniki ter podjetniki iz držav Zahodnega Balkana. Premier je v svojem nagovoru udeležencem izpostavil vidnejše dosežke in sprejete odločitve prvega trimesečja slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, predstavil pa je tudi nekatere izzive, s katerimi se bo soočalo evropsko in svetovno gospodarstvo v prihodnjih desetletjih.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Še vedno je eden ključnih izzivov učinkovitejša povezava znanja z gospodarstvom. Med desetimi najbolj inovativnimi podjetji na svetu lansko leto ni bilo nobenega iz Evropske unije. Na takšno stanje je Evropski svet odgovoril z vrsto ukrepov, s skupnim imenom peta svoboščina,« je povedal premier in poudaril, da gre pri peti svoboščini za odpravljanje preprek, za prost pretok znanja med študenti, raziskovalci, predavatelji, podjetji oziroma vsemi subjekti in posamezniki, ki se kakorkoli ukvarjajo z raziskovanjem. Proces, ki temelji na odpravljanju vseh ovir za prost pretok znanja, se po včerajšnjem neformalnem srečanju ministrov Evropske unije za konkurenčnost, raziskave ter inovacije imenuje Ljubljanski proces.

 

Premier Janez Janša je povedal, da je spomladanski Evropski svet sprejel tudi ključne zaveze glede okoljsko-energetskega paketa. Ena od teh je tudi prehod na nizko-ogljično proizvodnjo, ki bo zahteval obsežna prestrukturiranja, zaradi česar bi lahko govorili tudi o novi industrijski revoluciji. »Evropska unija si je zastavila časovnico, ki omogoča, da bomo prehod na nizko-ogljično proizvodnjo  dosegli v realnem času in da hkrati stroški ne bodo previsoki. Prehod na nizko-ogljično proizvodnjo pa je, poleg tega, da predstavlja določen strošek, tudi velika priložnost za evropsko gospodarstvo,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je vpisal v zlato knjigo GZS (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Nenazadnje pa se je premier ponovno zavzel za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana in poudaril, da članstvo v Evropski uniji predstavlja enega od dejavnikov, ki v gospodarstvu omogoča lažje poslovanje in večjo konkurenčnost. »Izvoz Slovenije v članice Evropske unije se je v zadnjih sedmih letih podvojil, kar ne bi bilo mogoče, če Slovenija ne bi postala del evropskega trga,« je še dejal premier.

 

 Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh