Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.04.2008
Premier Janez Janša s srečanjem s cesarjem pričel uradni obisk na Japonskem

S popoldanskim sprejemom pri japonskem cesarju Akihitu v cesarski palači sredi Tokia je predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša pričel svoj uradni obisk na Japonskem. S cesarjem sta govorila o odnosih med državama ter boju proti podnebnim spremembam.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

»Pogovor je bil prijazen in zanimiv,« ga je ocenil premier in dodal, da je cesar obudil svoje spomine na obisk v Sloveniji pred dobrimi tridesetimi leti. Govorila sta tudi o stanju odnosov med državama in turističnih znamenitostih Slovenije, ki zadnja leta privabljajo vse več japonskih turistov. »Cesar je bil zelo podrobno informiran o tem, kaj je v Sloveniji zanimivega, kako se je Slovenija spreminjala v zadnjih časih in kakšno vlogo ima sedaj, ko vodi Svet Evropske unije,« je dejal premier.

 

Cesar in predsednik slovenske vlade ter Evropskega sveta Janez Janša sta se pogovarjala tudi o odnosih med Japonsko in Evropsko unijo, s poudarkom na skupnih naporih za boj proti podnebnim spremembam. »Cesar je namreč zelo velik ljubitelj narave in ga zanima vse, kar človeštvo v tem trenutku počne za to, da se negativni učinki podnebnih sprememb ne bi odražali na poslabšanju pogojev za življenje prihodnjih generacij,« je poudaril premier.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Ob tej priložnosti mu je premier Janez Janša podaril v bronu oblikovano človeško ribico, ki je simbol slovenske favne in naravne dediščine, hkrati pa je tudi svetovna zoološka redkost, endemit dinarskega kraškega podzemlja, edini jamski vretenčar v Evropi in hkrati največja jamska žival na svetu. Poleg tega pa mu je podaril tudi herbarij froelichovega svišča. Gre za rastlino, ki je endemična v slovenskih Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša, ki se bo na uradnem obisku na Japonskem mudil do četrtka, se je zvečer sešel še s predsedniki lig prijateljstev Japonske s Slovenijo in Evropsko unijo ter se srečal z visokimi predstavniki japonskega parlamenta. Govorili so o sodelovanju ter nadaljnji krepitvi odnosov med državama, kjer so še posebej izpostavili gospodarstvo ter znotraj tega avtomobilsko industrijo, logistiko, informacijsko in prehrambeno industrijo ter turizem.

 

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Uradni obisk je namenjen krepitvi političnih odnosov in gospodarskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Japonsko, kakor tudi izmenjavi pogledov na različna mednarodna vprašanja. Predsednika slovenske vlade zato v Tokiu spremljata minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak in 26-članska delegacija slovenskih gospodarstvenikov, ki se bo udeležila jutrišnje slovensko-japonske konference avtomobilske industrije. Kot predsednik Evropskega sveta pa bo premier Janez Janša, skupaj s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom, sodeloval na 17. vrhunskem srečanju Evropska unija – Japonska.

 

  Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh