Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.04.2008
Premier Janez Janša: Vzpostavljeni so bili zelo konkretni gospodarski stiki z Japonsko

Drugi dan uradnega obiska predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janez Janše na Japonskem je bil posvečen intenziviranju gospodarskega sodelovanja. Slovenski premier, ki ga na obisku spremljajo minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak in številčna gospodarska delegacija, se je tako danes srečal s predstavniki poslovnega združenja Keidanren ter se sestal z vodstvom korporacije Sony. Slovenska gospodarska delegacija, v kateri je 26 predstavnikov slovenskih podjetij, pa je sodelovala tudi na poslovni konferenci, kjer so japonskim partnerjem predstavili slovensko avtomobilsko industrijo in možnosti medsebojnega sodelovanja.

 

Premier Janez Janša in podpredsednik poslovnega združenja Keidanren Keikichi Honda (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Po besedah premierja Janeza Janše so se na sestanku s predstavniki poslovnega združenja Keidanren, v katerem so zbrani vodilni predstavniki japonskega gospodarstva, pogovarjali o gospodarskem sodelovanju med državama, turizmu – na relaciji Ljubljana-Tokio bo namreč avgusta letos vzpostavljena neposredna čarterska letalska povezava - in energetskih vprašanjih.

 

Delovno kosilo predsednika vlade in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše s predstavniki poslovnega združenja Keidanren (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Kot je poudaril predsednik slovenske vlade so bili danes na srečanju s predstavniki Keidanrena in tudi na poslovni konferenci slovenske in japonske gospodarske delegacije, vzpostavljeni nekateri zelo konkretni gospodarski stiki, ki bodo pripomogli k večji prisotnosti slovenskega gospodarstva na japonskem trgu. Ta namreč velja za najbolj zaprtega med razvitimi trgi. Ob tem je še dodal, da so današnji pogovori odprli nove možnosti za poglobitev že obstoječega gospodarskega sodelovanja na področjih logistike, energetike, avtomobilske industrije oziroma proizvodnje pomembnih sestavnih avtomobilski delov, kakor tudi turizma.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je danes v Tokiu obiskal tudi sedež korporacije Sony, kjer se je srečal z njegovim vodstvom. Ob tem si je ogledal tudi razstavni prostor, na katerem so bili prikazani zadnji dosežki njihove vrhunske tehnologije.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Na srečanju z novinarji je predsednik slovenske vlade in Evropskega sveta predstavil tudi pričakovanja pred jutrišnjim vrhom Evropska unija – Japonska, na katerem bodo pogovori vezani predvsem na skupen nastop proti klimatskim spremembam in pripravam na vrh skupine G8, ki bo julija v japonskem Hokaidu. Pomembna tema pogovorov bo tudi medsebojno gospodarsko sodelovanje med sedemindvajseterico in Japonsko ter razprava o trenutnih razmerah v svetovni ekonomiji. »Kriza na ameriških finančnih trgih, predvsem visoke cene nafte in hrane, je tisto, kar skrbi vsa svetovna gospodarstva in seveda tudi Japonsko in Evropsko unijo, ki skupaj ustvarjata skoraj 40% svetovnega BDP,« je ob tem dejal premier Janez Janša ter dodal, da bo na vrhu beseda tekla tudi o skupnih varnostnih izzivih za Evropsko unijo in Japonsko.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

V večernih urah se je predsednik vlade Janez Janša na delovnem srečanju sestal tudi s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom, s katerim sta osrednjo pozornost namenila vprašanjem, ki bodo zaznamovala jutrišnji vrh med Evropsko unijo in Japonsko.

 

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh