Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.04.2008
Premier Janez Janša: Postavljeni so temelji za tesnejše sodelovanje z Japonsko

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes v okviru svojega štiridnevnega obiska na Japonskem srečal s predsednikom japonske vlade Yasuom Fukudo. Sogovornika sta osrednjo pozornost namenila novim priložnostim za slovensko-japonsko sodelovanje, še zlasti na področju znanosti in tehnologije, kulture in turizma. Premier Janez Janša je ob tej priložnosti japonskemu premierju podaril tudi idrijsko čipko - simbol slovenske kulturne dediščine.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Slovenski premier in njegov japonski gostitelj sta se strinjala, da je bilo sodelovanje med državama v zadnjih šestnajstih letih od vzpostavitve diplomatskih odnosov dobro, ter se obenem zavzela za njegovo nadaljnjo krepitev. V ta namen sta se dogovorila za redna posvetovanja na ravni visokih predstavnikov ministrstev za zunanje zadeve, ki naj bi potekala vsako leto v eni izmed obeh držav.

 

Predsednika slovenske in japonske vlade sta pozdravila napredek na področju medsebojnega gospodarskega sodelovanja in investicij, pri čemer sta izrazila pripravljenost za intenziviranje tovrstnega sodelovanja. Japonska vlada je v tem pogledu pozdravila tudi slovenska prizadevanja za polnopravno članstvo v OECD.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Sogovornika sta se strinjala, da bi morali dvostranski odnosi odsevati potrebe 21. stoletja, ter še posebej izpostavila aktivno sodelovanje med državama, ki že poteka na področju znanosti in tehnologije. Zavzela sta se za še večje spodbujanje medsebojnega pretoka kapitala, tehnologij in storitev. Slovenski in japonski premier sta prepričana, da lahko dobro sodelovanje med državama poteka tudi na področju kulture in turizma, pri tem pa k obogatitvi poznavanja obeh narodov pripomore tudi promoviranje slovenskega oziroma japonskega jezika.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Slovenija in Japonska si bosta tudi odločno prizadevala za čimprejšnjo reformo Varnostnega sveta Združenih narodov, vključno s širitvijo stalnega in nestalnega članstva držav, ki bi povečala učinkovitost OZN. Predsednik slovenske vlade Janez Janša je tako ponovno izrazil podporo Japonski, ki si prizadeva za pridobitev stalnega sedeža v Varnostnem svetu OZN, predsednik japonske vlade Yasuo Fukuda pa je pohvalil aktivno vlogo Slovenije v omenjeni mednarodni organizaciji.

 

Premier Janez Janša si je ob tej priložnosti v Tokiu ogledal tudi svetišče Meidži. (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premierja sta posebno pozornost namenila tudi vprašanju človekove varnosti ter izrazila pripravljenost na skupno sodelovanje pri tovrstnih naporih v različnih mednarodnih organizacijah, tudi v okviru Združenih narodov.

 

  Skupno sporočilo za javnost

Nazaj na seznam
|
Na vrh