Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.05.2008
Premier Janez Janša: Podnebne spremembe narekujejo večjo medkulturno solidarnost

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes v Bruslju, skupaj s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom, udeležil srečanja z 21-imi verskimi voditelji, predstavniki krščanskih cerkva ter predstavniki židovske in islamske skupnosti v Evropi. Namen omenjenega tradicionalnega srečanja je ohranjanje odprtega, preglednega in rednega dialoga Evropske unije z verskimi skupnostmi, medtem ko je bila današnja razprava namenjena predvsem izmenjavi pogledov na možnosti, ki jih ponuja medkulturni dialog pri soočanju z aktualnimi svetovnimi izzivi.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V svojem nagovoru je predsednik vlade Janez Janša povedal, da izbrana tema – »boj proti podnebnim spremembam« zadeva celotno človeštvo, ne glede na nacionalno pripadnost, kulturo ali vero. »Če ne bomo pravočasno ukrepali, tvegamo, da se bodo celotne regije soočale s pomanjkanjem hrane in z lakoto,« je dejal. Poudaril je tudi, da si je Evropska unija zastavila dva ključna cilja do leta 2020: zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za najmanj 20% glede na leto 1990, in povečati delež obnovljivih energetskih virov na 20% celotne energetske porabe.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Evropska unija si prizadeva doseči učinkovit in vseobsegajoč globalni dogovor decembra naslednje leto v Københavnu. Prizadeva si za skupno, a raznoliko odgovornost med državami mednarodne skupnosti kot tudi za povečanje prenosa novih okolju prijaznih tehnologij državam v razvoju,« je dejal predsednik slovenske vlade ter izrazil prepričanje, da je decembra 2007 na Baliju sprejeti načrt pravilen. »Vendar se moramo povsem posvetiti doseganju tega cilja, upoštevaje načela soodvisnosti in vzajemne pomoči, da zagotovimo vključenost novih svetovnih akterjev v ta proces.«

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik Evropskega sveta Janez Janša je ob robu srečanja tudi dejal, da je zaradi podnebnih sprememb nujno potrebno skupno ukrepanje vlad, podjetij in državljanov po celem svetu, kajti le tako se bo lahko doseglo t.i. ekološko spreobrnitev. »Ker so učinki podnebnih sprememb na planetu nesorazmerno porazdeljeni glede na razloge za podnebne spremembe, to narekuje bistveno večjo medkulturno solidarnost, kot smo ji bili priča doslej,« je poudaril predsednik Evropskega sveta Janez Janša. Po njegovih besedah podnebne spremembe narekujejo tudi preskok na področju znanosti, raziskav in inovacij, kakor tudi potrebo po adaptaciji izobraževalnega sistema in aktiviranju vseh razpoložljivih potencialov v družbi za učinkovito implementacijo razpoložljivih rešitev.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Slovenija želi kot konkreten rezultat na tem področju, v času svojega predsedovanja Evropski uniji in v evropskem letu medkulturnega dialoga, uresničiti projekt ustanovitve Evro-sredozemske univerze, ki bo imela sedež na slovenski obali n bo praktičen izraz medkulturnega dialoga. »Nova univerza naj bi postala stičišče mladih iz islamskega, judovskega in krščanskega sveta,« je še povedal predsednik slovenske vlade Janez Janša.

 

  Govor predsednika Vlade RS

     Izjava predsednika Vlade RS

  Novinarska konferenca predsednika Vlade RS, predsednika Evropske komisije in predsednika Evropskega parlamenta

Nazaj na seznam
|
Na vrh