Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
08.05.2008
Premier Janez Janša: Ni važno le, kdo daje gole, ampak tudi kdo brani in povezuje igro

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše je bil danes na delovnem obisku v Sloveniji predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. Osrednja pozornost njunega tokratnega srečanja je bila namenjena pripravam na junijsko zasedanje Evropskega  sveta, ki bo 19. in 20. junija potekalo v Bruslju, obiskala pa sta tudi novozgrajeni Tehnološki park Ljubljana, katerega gradnja je bila delno financirana s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Že dopoldne sta na gradu Strmol izmenjala stališča do izzivov, ki so še pred Evropsko unijo v naslednjih dveh mesecih, ko Slovenija predseduje Svetu Evropske unije. Govorila pa sta tudi o pripravah na junijski Evropski svet ter pri tem izpostavila časovni okvir za sprejem energetsko-podnebnega svežnja, nadaljnjo liberalizacijo evropskega energetskega trga ter uresničevanje Lizbonske strategije. Kot ključni politični izziv v letošnjem letu pa sta izpostavila ratifikacijo in uveljavitev Lizbonske pogodbe ter željo, da bi bila njena ratifikacija zaključena do konca leta 2008. Govorila sta tudi o pripravah na vrh Evropska unija – Latinska Amerika in Karibi, ki bo prihodnji teden v Peruju, in katerega ključni temi bosta boj proti revščini in klimatske spremembe.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Ob obisku Tehnološkega parka Ljubljana sta se premier vlade Janez Janša ter predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso srečala tudi s predstavniki podjetij članic Tehnološkega parka Ljubljana, ki prvenstveno delujejo na globalnih trgih in prispevajo h konkurenčnosti Slovenije ter tudi Evrope, seznanila pa sta se tudi z infrastrukturo, ki jo park ponuja za razvoj inovativnega podjetništva. Premier Janez Janša je v svojem nagovoru ob tej priložnosti dejal, da je za preživetje v konkurenčnem svetu pomembno ne samo kopičenje znanja, ampak tudi sposobnost to znanje uporabiti. Izpostavil je slovenska prizadevanja za vzpostavitev sedeža nove evropske agencije Galileo v Ljubljani ter pomen uvedbe t.i. pete svoboščine oziroma prostega pretoka znanja na spomladanskem zasedanju Evropskega sveta. Le ta bo, po besedah predsednika vlade, prinesla pozitivne rezultate v celotni Evropski uniji. Premier Janez Janša je še povedal, da je slovenska vlada letos ustanovila Svet za konkurenčnost z namenom spodbujanja sprememb v smeri povečanega investiranja v raziskave in razvoj na področjih, ki pomembno prispevajo k povečevanju konkurenčnosti in ustvarjanju dodane vrednosti v nacionalnem gospodarstvu.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janeza Janša ter predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso sta, skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Hans-Gertom Pöetteringom, sodelovala tudi na 11. mednarodnem WDR Evropa Forumu, ki danes in jutri potekal na ljubljanskem gradu in je posvečen prihodnosti Evrope. Govorili so o mejnikih in prihodnosti Evropske unije ter nekaterih aktualnih vprašanjih, s katerimi se trenutno ukvarja unija ter se strinjali, da so bili glavni mejniki Unije v zadnjem letu dni dogovor o Lizbonski pogodbi, medkulturni dialog in podnebne spremembe. 

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša je k bilanci zadnjih 12 mesecev še dodal, da je Evropska unija v zadnjem letu okrepila vodilno vlogo globalnega dejavnika v boju proti ključnim vprašanjem v svetu - podnebnim spremembam, revščini in migracijam. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je k tem prebojem prispevala tudi Slovenija.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Pri zahtevi Bruslja, da Beograd haaškemu tribunalu za vojne zločine storjene na ozemlju nekdanje Jugoslavije izroči nekdanja političnega in vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, Radovana Karadžića in Ratka Mladića, po besedah premierja Janeza Janše, ne gre za to, da bi EU vztrajala na načelih, ki nimajo zveze z realnostjo, ampak za temeljna vprašanja miru in varnosti v regiji. »Brez tega ne bo trajne sprave, temeljev za sožitje in mirnega življenja ljudi v tem delu Evrope,« je poudaril. Bo pa možnost za izročitev haaškemu sodišču, po njegovih besedah, toliko večja, kolikor vplivnejše bodo pro-evropske sile v Srbiji.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Od nogometa, kjer so močne ekipe, ki imajo člane iz več držav, se Evropska unija, po besedah predsednika vlade in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše, lahko nauči timskega dela. »Ni važno le, kdo daje gole, ampak tudi kdo brani in povezuje igro,« je dodal.

Nazaj na seznam
|
Na vrh