Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
12.05.2008
Premier Janez Janša se je srečal s predsednikom kitajske politične posvetovalne konference

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes srečal s predsednikom 11. Nacionalnega odbora Ljudske politične posvetovalne konference Ljudske republike Kitajske Jiaom Qinglinom. Razvoj odnosov med državama, ki so se v zadnjem obdobju močno okrepili, sta ocenila kot pozitiven ter se strinjala, da obstaja vzajemen interes za nadaljnje intenziviranje vsestranskega sodelovanja na številnih področjih. O izjemnem interesu v gospodarstvu priča tudi številčna delegacija kitajskih poslovnežev, ki je v teh dneh vrnila obisk slovenskim gospodarstvenikom, ki so novembra lani na obisku na Kitajskem spremljali predsednika vlade Janeza Janšo.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Sogovornika sta govorila tudi o pripravah na olimpijske igre, ki bodo poleti potekale na Kitajskem. Premier Janez Janša je poudaril, da je Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije izrazila svoje nestrinjanje s pozivi k bojkotu tega športnega dogodka. Hkrati pa je izpostavil povečano pozornost in visoka pričakovanja na različnih področjih do države gostiteljice, ki jih ima mednarodna skupnost v letu olimpijskih iger.

 

Predsednik Evropskega sveta Janez Janša in predsednik kitajske politične posvetovalne konference Jia Qinglin sta izmenjala tudi poglede na dinamiko odnosov med Evropsko unijo in Ljudsko republiko Kitajsko. Soglašala sta s potrebo po ohranjanju intenzivnega medsebojnega dialoga, ne le o dvostranskih, ampak tudi o regionalnih in globalnih temah. Premier Janez Janša je posebej izpostavil pomen dialoga pri vprašanjih, kjer se stališča Evropske unije in Kitajske razlikujejo. Pozdravil pa je nedavno obnovitev dialoga kitajskih oblasti s predstavniki dalajlame glede položaja v Tibetu.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je predsedniku Nacionalnega odbora Ljudske politične posvetovalne konference Jiau Qinglinu izrazil tudi solidarnost ob silovitem potresu, ki je danes prizadel jugozahod Kitajske.

Nazaj na seznam
|
Na vrh