Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.05.2008
Premier Janez Janša: Sodelovanje med Slovenijo in Belgijo je zelo dobro

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je danes v Ljubljani gostil predsednika Vlade Kraljevine Belgije Yvesa Letermea. Tokratno srečanje je bilo namenjeno krepitvi dvostranskega sodelovanja med obema državama ter pripravam na junijski Evropski svet. Posebna pozornost je bila namenjena stabilizaciji Kosova, implementaciji Lizbonske pogodbe ter vprašanjem, povezanimi z evropsko sosedsko politiko. Sogovornika sta govorila tudi o doseganju razvojnih ciljev tisočletja, ki bodo ena od ključnih tem na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, septembra letos v New Yorku.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Sogovornika sta se strinjala, da sta državi čas, odkar sta po osamosvojitvi Slovenije vzpostavili diplomatske odnose, dobro izkoristili. Menjava blaga in storitev med državama je v zadnjem času močno porasla, še posebej na strani storitev. Po besedah premierja Janeza Janše je Slovenija belgijski vladi hvaležna za podporo pri kandidaturi za članstvo v OECD. Obe državi pa si medsebojno pomagata tudi pri drugih skupnih aktivnostih v mednarodnih organizacijah, katerih članici sta.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Ob tej priložnosti je predsednik slovenske vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša spomnil na prispevek Belgije pri stabilizaciji razmer na Zahodnem Balkanu. Ob tem je dodal, da sta tako Belgija kot Slovenija zainteresirani, »da Eulex misija Evropske unije dobi na Kosovu polna pooblastila in da se tudi po 15. juniju, ko bo v določenih segmentih uveljavljena nova kosovska ustava, stabilizacija Kosova nadaljuje ter da se vse odvija v skladu z zaključki, ki jih je Evropska unija sprejela decembra lanskega leta in potrdila spomladi letos«.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Premierja sta se pogovarjala tudi o pripravah na junijski Evropski svet. Kot je dejal predsednik vlade Janez Janša se bo takrat preverjalo, koliko je bila Solunska agenda, ki je zagotovila evropsko perspektivo državam Zahodnega Balkana, doslej že realizirana. Ključne teme pa bodo po njegovi oceni povezane tudi z implementacijo reformne Lizbonske pogodbe. »Veseli smo, da sta oba doma belgijskega parlamenta že ratificirala Lizbonsko pogodbo in da zdaj poteka proces ratifikacije v regionalnih parlamentih,« je poudaril premier Janez Janša in ob tem izrazil pričakovanje, da bo do konca slovenskega predsedovanja približno 20 držav članic Evropske unije, vključno z Irsko, dokončalo proces ratifikacije omenjene pogodbe.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Sogovornika sta se na delovni večerji, pogovarjala tudi o doseganju razvojnih ciljev tisočletja. Ta tema bo po njunih besedah namreč zelo pomembna na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, zato mora imeti Unija, po mnenju predsednika vlade Janeza Janše, tu skupno stališče.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Slovenski in belgijski premier sta medsebojno sodelovanje v času, ko Slovenija predseduje Svetu Evropske unije, Belgija pa je nestalna članica Varnostnega sveta, ocenila kot konstruktivno. »Veliko vprašanj usklajujemo skupaj in sodelovanje je zelo dobro,« je na koncu vzdušje orisal premier Janez Janša.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

  Novinarska konferenca predsednika Vlade RS in predsednika belgijske vlade

Nazaj na seznam
|
Na vrh