Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.05.2008
Premier Janez Janša: »Svet Vlade RS za konkurenčnost in razvojne skupine predstavlja nacionalno možgansko moč«

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil prve skupne seje Sveta Vlade RS za konkurenčnost in razvojnih skupin. Naloga Sveta bo oblikovanje učinkovite politike za spodbujanje raziskav in razvoja ter izboljševanje povezovanja med gospodarstvom in znanostjo. Svet Vlade RS naj bi tako s svojim delom, inovativnimi idejami in predlogi prispeval k večji konkurenčnosti slovenske družbe in gospodarstva.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša je v svojem nagovoru izpostavil, da je Slovenija napredovala na svetovni lestvici konkurenčnosti za osem mest glede na lansko leto, kar bi lahko pripisali večjim finančnim vlaganjem države v raziskovalno-razvojne projekte, reformnim naporom zadnjih let; v obdobju 2004-2006 pa se je povečala tudi inovacijska aktivnost podjetij. Vseeno pa je bilo v tem obdobju mogoče zaznati tudi šibke točke razvojno-raziskovalno sfere. »Gre predvsem za premajhno vlaganje v znanost in raziskave, prešibko sodelovanje med raziskovalno-razvojnimi institucijami in podjetji ter prevelika razpršenost javnih sredstev za raziskovalno- razvojne aktivnosti,« je izpostavil predsednik slovenske vlade Janez Janša. Ob tem je razvojno uspešnost predvidel v koncentraciji sredstev na najbolj pomembnih področjih, na področjih, kjer so največje potrebe ali kjer pričakujemo največje zanimanje. Bistvenega pomena pa bo tudi uspešen prenos inovacij in znanja v prakso.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša je med področji, na katera bi se Slovenija lahko osredotočila v raziskovalno-razvojni sferi, izpostavil področje energetike in okolja, predvsem nizko-ogljične tehnologije in transporta. »V prihodnjih letih in desetletjih bodo velik izziv na področju inovacij, raziskav in razvoja tudi kvaliteta življenja, zdravja in preživljanja prostega časa,« je še dejal.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Po besedah predsednika slovenske vlade Janeza Janše,  člani Sveta za konkurenčnost in razvojne skupine predstavljajo nacionalno možgansko moč. »Zato se ne bojim, da ne bi bili sposobni narediti neko sinergijo iz različnih pristopov in poiskati prave odgovore na ključne izzive, ki so pred nami,«je zaključil premier.

 

  Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh