Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.05.2008
Premier Janez Janša na srečanju predsednikov vlad Višegrajske skupine in baltskih držav

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je na povabilo predsednika Vlade Češke republike Mirka Topoláneka v Pragi udeležil delovnega srečanja predsednikov vlad držav Višegrajske skupine (Češka, Slovaška, Poljska, Madžarska) in treh baltskih držav (Latvija, Litva in Estonija). Srečanja, ki je v češkem glavnem mestu potekalo ob robu zasedanja 2. jedrskega foruma, se je udeležil tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.

 

(Foto: Bobo)

 

Udeleženci so govorili o energetskih vprašanjih, Lizbonski pogodbi, prioritetah češkega predsedovanja in evropski sosedski politiki. Hkrati pa so izmenjali tudi stališča glede odprtih vprašanj v kontekstu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

 

Premier Janez Janša je omenjeno srečanje, na katerem je bilo osem članov Evropskega sveta, izkoristil za neformalno pripravo na junijsko zasedanje Sveta. »Tam bodo ključni poudarki podobni, kot so bili tudi na današnjih diskusijah na atomskem forumu; se pravi energija, okoljske spremembe in implementacija Lizbonske pogodbe. Te razprave so zdaj najbolj aktualne,« je v izjavi po srečanju povedal slovenski premier.

 

(Foto: Bobo)

 

Države Višegrajske skupine in baltske države predstavljajo skupaj s Slovenijo, po njegovih besedah, jedro novih držav članic Evropske unije, saj nas povezuje veliko skupnih interesov. »Zdaj, ko je Slovenija predsedujoča, se pričakuje, da bomo nekaj teh korakov v smislu večje kohezije, večje enotnosti, večjega zmanjševanja razlik med starimi in novimi članicami naredili hitreje, kot to počnemo,« je še dejal.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh