Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.05.2008
Premier Janez Janša: Gasilska zveza Slovenije je steber slovenskega nacionalnega ponosa

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes srečal s predstavniki Gasilske zveze Slovenije, s katerimi se je pogovarjal o vprašanjih, ki zadevajo status gasilcev, njihovo zdravstveno varstvo ter deloma tudi financiranje in organiziranost gasilcev. Sogovorniki pa so spregovorili še o priložnostih, ki jih gasilstvu prinaša bodoča pokrajinska organiziranost Slovenije.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je dejal, da je Gasilska zveza Slovenije organizacija, ki že več kot stoletje pomaga ljudem v stiski, rešuje življenja, poleg tega pa je tudi središče številnih drugih dejavnosti, od izobraževalnih do kulturnih. »Desetletja in več je ta organizacija tudi steber slovenstva, slovenskega nacionalnega ponosa,« je povedal premier in dodal, da slovenski gasilci uživajo velik ugled v drugih evropskih državah. »Slovensko gasilstvo je najboljši del evropskega gasilstva, ne samo zaradi tradicije, ampak tudi zaradi kvalitete, številčnosti, dobre organiziranosti in seveda uspehov, ki jih dosega,« je dejal predsednik slovenske vlade.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Glede priložnosti, ki jih gasilstvu prinaša bodoča pokrajinska organiziranost Slovenije, pa je predsednik slovenske vlade Janez Janša dejal, da bo z nastankom pokrajin na voljo nov vir za financiranje in s tem tudi za reševanje nekaterih organizacijskih problemov ter problemov, povezanih z vlogo slovenskega gasilstva v organizaciji zaščitnih in reševalnih služb. Ravno zaradi tega, ker je občinski nivo premajhen  in ni možno dobiti dovolj sredstev in posluha za tovrstna vprašanja, medtem ko je državni nivo pogosto preveč oddaljen, bi pokrajinska organiziranost Slovenije pozitivno vplivala tudi na razvoj gasilstva.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je še izpostavil, da je ena od pomembnih dejavnosti, kjer bo tudi država več storila, usposabljanje in izobraževanje gasilcev. »Z začetkom dela strokovne gasilske šole bo dana neka nova kvaliteta. Priložnosti, ki še obstajajo in niso bile izkoriščene, pa bo mogoče zapolniti z nastankom pokrajin, kjer bodo nove institucionalne, pa tudi finančne možnosti za pomoč in financiranje gasilske dejavnosti,« je zaključil predsednik slovenske vlade.

 

        Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh