Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.05.2008
Premier Janez Janša: Evropa se mora obrniti navzven in sodelovati pri reševanju globalnih problemov

Predsednik vlade in Evropskega sveta Janez Janša je danes v Haagu sodeloval na forumu ob 60. obletnici Haaškega kongresa, na katerem sta med drugimi visokimi gosti sodelovala tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

V razpravi, ki je bila posvečena dolgoročnim izzivom v Evropi, je premier med drugim dejal: »Pred 60 leti je bil glavni izziv, kako Evropi zagotoviti mir in jo združiti, danes pa se moramo osredotočiti na tri izzive oziroma globalne probleme, ki prihajajo od zunaj: mir in varnost, boj proti podnebnim spremembam ter boj proti revščini.«

 

Premier Janez Janša ter predsednik Evropskega gibanja in nakdanji predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Pred 60 leti je bil tako glavni izziv soočanje s problemi znotraj Evrope - kako zagotoviti mir in stabilnost ter združiti Evropo, je menil predsednik vlade in dodal, da je bila v tistem obdobju Evropa ogrožena in razdeljena. Danes pa je Slovenija del te moderne evropske družine in za to dolguje zahvalo tudi Mednarodnemu evropskemu gibanju.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Evropa mora biti, potem ko je uskladila in dobila Lizbonsko pogodbo, sposobna odgovoriti tudi na ključne globalne izzive in ne samo na izzive znotraj Evrope. To je tudi bistvena razlika med obdobjem pred 60-timi leti, ko je bil ustanovljen Haaški kongres, ki velja za pomemben mejnik povezovanja, in danes. Takrat je bilo treba na novo urediti Evropo po rušilni drugi svetovni vojni, jo ponovno združiti in zagotoviti blagostanje.

 

Premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je srečal tudi z nizozemskim princem Oranskim (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

»Če želimo, da bomo Evropejci še naprej živeli v blagostanju, se je danes potrebno obrniti navzven. Evropa mora postati aktivni dejavnik pri reševanju globalnih problemov, kot so svetovni mir in varnost, podnebne spremembe in boj proti revščini. To niso samo globalni cilji, so tudi ključni evropski cilji, saj vplivajo na kakovost življenja znotraj Evropske unije«, je bil odločen premier.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Haaški kongres je potekal od 7. do 11. maja 1948, na njem pa je sodelovalo približno 750 predstavnikov iz vse Evrope. Predsedoval mu je Winston Churchill, prisotna pa so bila tudi druga vplivna imena na tedanji politični sceni, med njimi Konrad Adenauer, François Mitterrand, Paul-Henry Spaak in Altiero Spinelli. Udeleženci Haaškega kongresa so pred 60 leti pozvali k oblikovanju politične, ekonomske in finančne unije v Evropi, razpravljali pa so tudi o prihodnji sestavi in vlogi Sveta Evrope, ki je bil ustanovljen leta 1949.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh