Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
28.05.2008
Vlada RS zaključila ponoven obisk v Notranjsko-kraški regiji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes skupaj z vladno ekipo mudi na delovnem obisku v Notranjsko-kraški statistični regiji. Na začetku vladnega obiska v regiji so se premier in predstavniki vlade sešli na delovnem posvetu na gradu Snežnik. Na njem so analizirali stanje ter razvojne potenciale v regiji ter preverili kaj od dogovorjenega iz maja 2006, ko je bila vlada v tej regiji prvič na obisku, je bilo realizirano.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V okviru današnjega obiska se je premier Janez Janša udeležil slavnostnega podpisa sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) o sodelovanju v vesolju v miroljubne namene. Ta sporazum bo okrepil sodelovanje in razvoj na področju znanosti, industrije in kulture. Raziskovalna sfera ter industrija sta doslej pogrešali ustrezen okvir za sistematično sodelovanje z ESA na področju vesoljskih raziskav v miroljubne namene. Republika Slovenija se tako postopoma pridružuje evropskim državam, ki se bodo, združene v ESA, sposobne soočiti z izzivi 21. stoletja, ko bo vesolje še veliko bolj vplivalo na vsakdanje življenje. Vloga ESA pa je pomembna tudi v kontekstu prizadevanj za izboljšanje možnosti zaznavanja onesnaževanja ter nadzora okoljskih in klimatskih sprememb, kar pomeni pomemben prispevek k ohranjanju okolja.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik vlade je obiskal tudi podjetje Novolit v Novi vasi na Blokah, ki se ukvarja s proizvodnjo toplotno-izolacijskih izdelkov za potrebe gradbeništva, stiropora in embalaže ter opreme za hladilnice. Skupaj z ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom si je ogledal proizvodnjo ter se sestal z vodstvom podjetja, ki mu je predstavilo poslovanje in cilje za prihodnost. Govorili so tudi o ureditvi cestnih povezav na tem območju, ki predstavljajo ozko grlo pri transportu blaga. Predsednik vlade jih je seznanil s predvideno modernizacijo cest na relaciji Nova vas–Velike Lašče ter Unec–Cerknica–Bloke–Kočevje–Novo mesto. Pri obeh so bili doslej že narejeni že konkretni koraki naprej ter sprejeti ukrepi za izboljšanje stanja in prometne varnosti. Spregovorili pa so tudi o olajšavah za vlaganja v raziskave in razvoj ter različnih investicijskih projektih.  

 

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Na novinarski konferenci v Postojni je premier Janez Janša izpostavil, da je bilo ob vladnem obisku v regiji v različnih zasedbah organiziranih več kot 50 različnih srečanj vladnih predstavnikov, županov, direktorjev, predstojnikov različnih institucij, poslancev in svetnikov. Poudaril je, da Notranjsko-kraška regija zmanjšuje zaostanek za ostalo Slovenijo, na nekaterih področjih pa se razvija celo hitreje od slovenskega povprečja. »Po ekonomski moči prebivalstva in neto plačah na zaposlenega v gospodarstvu regija presega 90% slovenskega povprečja. Razveseljivo je, da je v zadnjih dveh letih prišlo tudi do povečanja obsega storitvenih dejavnosti in da se je število gospodarskih subjektov v regiji v zadnjih dveh letih povečalo za skoraj 8%,« je povedal premier Janez Janša.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Poleg tega ima Notranjsko-kraška statistična regija v slovenskem merilu najvišjo stopnjo zaposlenosti, saj le ta znaša skoraj 65%. Premier Janez Janša je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, da se je med brezposelnimi zmanjšal delež žensk, brezposelnih brez izobrazbe in tudi delež tistih, ki so bili dolgotrajno brezposelni.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V obdobju 2004-2006 je regija iz evropskih skladov dobila za 3,4 milijona evrov sredstev. V tekoči finančni perspektivi 2007-2013 pa je regionalni delež participacije bistveno višji, saj ta znaša kar 23 milijonov evrov. Sredstva, ki pripadajo regiji v okviru regionalnih spodbud tako za eno tretjino presegajo povprečni nivo tovrstnih sredstev v Sloveniji. Predsednik slovenske vlade je še dejal, da je spremenjeni zakon o financiranju občin izboljšal položaj prav vseh občin v Notranjsko-kraški statistični regiji, saj so v finančnem smislu v letu 2007 dobile 29,9 milijonov evrov oziroma za 18% več sredstev, kot bi občinam pripadalo glede na staro zakonodajo. V letošnjem letu pa bodo sredstva višja za dodatne 4%, skupno torej 31 milijonov evrov.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Po besedah premierja Janeza Janše so bili ob prvem obisku vlade, maja leta 2006, izpostavljeni konkretni problemi v regiji, povezani z razvojem turizma, šolstvom in socialnim varstvom. Po njegovi oceni so bili ti problemi v veliki meri rešeni, saj je bil sprejet liberalnejši vizumski režim za nekatere tuje turiste, v Postojni je bil izgrajen prizidek doma upokojencev, dokončana je bila izgradnja objekta policijskih postaj v Ilirski Bistrici in Cerknici. Ob tem pa je zaživel tudi projekt Park vojaške zgodovine Pivka ter bil podpisan sporazum za ustanovitev Centra za obnovljive vire v Pivki.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade se je na novinarski konferenci dotaknil tudi bližajočega se posvetovalnega referenduma o pokrajinah. Ob tem je izpostavil, da bo po odločitvi prebivalk in prebivalcev Slovenije glede pokrajin, vlada imela dovolj časa, da dokonča postopke odločanja o tistih pokrajinskih zakonih, ki so v zadnji fazi sprejemanja. Hrati pa bo lahko ponovila odločanje o zakonu o ustanovitvi pokrajin, ki potrebuje dvotretjinsko večino v državnem zboru. "Danes smo se na delovnem sestanku vlade dogovorili, da vlada neposredno v referendumski kampanji ne bo sodelovala, da bo pa nadaljevala s predstavitvijo argumentov, ki so vodili vlado in tudi zakonodajalca, ko je spreminjal ustavo k pripravi vseh potrebnih aktov za to, da se Slovenija decentralizira in da se razdeli na pokrajine," je ob tej priložnosti pojasnil premier. Namen tovrstnih predstavitev je, po njegovih besedah, vrnitev razprave na razvojne teme, namesto razprave o političnih koristih posameznih političnih strank ali posameznega okolja. »Verjamemo, da je ta način razprave edini produktiven in edini vodi k neki argumentirani podlagi, na kateri se da merodajno odločati," je dejal premier Janez Janša.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V popoldanskih urah se je predsednik vlade, skupaj z ministri in državnimi sekretarji, na delovnem posvetu sestal še z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki iz Notranjsko-kraške regije, kjer je bila osrednja pozornost (prav tako) namenjena razvojnim priložnostim in tudi konkretnim problemom, s katerimi se sooča omenjena slovenska regija.

 

Svoj obisk je vladna ekipa zaključila s tradicionalno dobrodelno nogometno tekmo proti ekipi politikov in gospodarstvenikov iz te regije.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh