Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
29.05.2008
Premier Janez Janša: Vlada z rebalansom proračuna predvideva presežek v višini 70 milijonov evrov

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji 36. izredni seji državnega zbora poslankam in poslancem predstavil predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2008. Poudaril je, da je imel državni proračun presežek že lani, z rebalansom letošnjega proračuna pa vlada ustvarja presežek v višini 70 milijonov evrov oziroma 0,2% BDP. »Znižujemo odhodke proračuna z namenom izboljšanja proračunskega salda. Naša načrtna varčevalna politika na področju javnih financ ima pozitivne posledice,« je dejal premier.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

V nagovoru je orisal glavne fiskalne in makroekonomske kazalce. Tako je Slovenija lani beležila najvišjo gospodarsko rast v zgodovini samostojne Slovenije, ki je znašala kar 6,1%. »Rezultat je toliko bolj pomemben, ker smo že v letih 2006 in 2005 dosegli visoko, 5,7% in 4,1%, gospodarsko rast. V lanskem letu je bila gospodarska rast v Sloveniji za 3,1 odstotne točke višja od povprečja držav Evropske unije in za 3,3 odstotne točke višja od povprečja držav Evropske monetarne unije,« je poudaril premier. Po njegovih besedah smo tako v Sloveniji v letu 2007 dosegli 91% bruto domačega proizvoda Evropske unije oziroma 22.300 evrov na prebivalca merjenih po kupni moči.

 

Optimistični so tudi podatki o brezposelnosti. Po metodologiji Mednarodne organizacije dela je bila brezposelnost v prvem četrtletju letošnjega leta 4,9%. Slovenija je imela tako ob koncu leta 2007 za 2,2 odstotni točki nižjo brezposelnost, kot je bilo povprečje Evropske unije. »Med državami članicami Evropske monetarne unije pa se Slovenija skupaj z Nizozemsko, Irsko, Luksemburgom in Avstrijo uvršča med države z najnižjo brezposelnostjo,« je v obrazložitvi predloga rebalansa dejal premier.

 

Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2008 tako predvideva 8,88 milijard evrov prihodkov, kar je 24,5% BDP in 8,81 milijard evrov odhodkov oziroma 24,3% BDP. Presežek proračuna Republike Slovenije za leto 2008 je tako predviden v višini 70 milijonov evrov oziroma 0,2% BDP. Predvideni prihodki proračuna RS za leto 2008 so, v primerjavi s prvotno predvidenimi, višji za 250 milijonov evrov oziroma za 0,5 odstotne točke BDP, medtem ko se proračunski odhodki znižujejo za 49,7 milijonov evrov oziroma za 0,1 odstotne točke BDP.

 

Vlada s predlaganim rebalansom proračuna povečuje restriktivnost proračunske porabe, ki bo v povezavi z drugimi varčevalnimi ukrepi vlade tudi zmanjšala inflacijske pritiske in zadolževanje države. Večji delež sredstev pa namenja za socialno varstvo, izobraževanje ter varstvo okolja in kulturne dediščine.

 

 Nastop predsednika Vlade RS

 Prikaz javno-finančnih, ekonomskih in drugih kazalcev ter ocen za Republiko Slovenijo

Nazaj na seznam
|
Na vrh